5 maart 2021 Filmmuziek Top 50 12:00 - 18:00 uur

Bekijk de Filmmuziek Top 50

Het Christmas Oratorio van James MacMillan

NTR ZaterdagMatinee, 16 januari 2021

Kun je na Bachs vermaarde Weihnachtsoratorium nog wel een Kerstoratorium schrijven? De Schot James MacMillan durft het aan. In opdracht van London Philharmonic Orchestra, NTR ZaterdagMatinee, Melbourne Symphony Orchestra en New York Philharmonic Orchestra componeerde hij zijn Christmas Oratorio. Het werk zou in december in Londen in première gaan, maar door omstandigheden vond de wereldpremière in deze ZaterdagMatinee plaats.

 MacMillan en Bach
James MacMillan behoeft eigenlijk geen introductie meer. De Schot, katholiek en componist was enkele jaren vaste gastdirigent van de Radio Kamer Filharmonie en dirigeerde veelvuldig zijn eigen werk tijdens de ZaterdagMatinee. Toch verdient de première van zijn Christmas Oratorio extra aandacht. Het gebeurt immers niet vaak dat een componist zich durft te meten met Bach, onder wiens slagschaduw je niet gemakkelijk uit komt. MacMillan, vooral vanwege zijn vele vocale composities soms ‘de hedendaagse Bach’ genoemd, doet het – mede in opdracht van de Matinee – zonder blikken of blozen.

‘Cadeau’ voor koor en orkest
In het veertiendelige Christmas Oratorio vermengt hij de invloed van de sinfonia’s, koralen en aria’s van Bach met oude Engelse kerstpoëzie van onder anderen John Donne en John Milton, hedendaagse sonoriteiten en Schotse volksmuziek. Een mooi hoogtepunt in het midden van het seizoen en een gedroomd ‘cadeau’ van de Matinee voor het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.

Meer lezen

Lees hier de programmatoelichting van Anthony Fiumara. Enkele recensies in De Volkskrant, NRC, Trouw en The Times.

Foto: James MacMillan door Hans van der Woerd

Het Christmas Oratorio van James MacMillan

Concertinformatie

Opnamedatum:
woensdag 06 januari 2021

Componist:
James MacMillan

Uitvoerenden :
Benjamin Goodson (koordirigent), Christopher Maltman (bariton), Groot Omroepkoor, Mary Bevan (sopraan)

Orkest:
Radio Filharmonisch Orkest

Dirigent :
James MacMillan

Tijdperk:
Nieuwste muziek

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten