60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Het Zondagmiddagconcert, 17 januari 2021

De Zuid-Koreaanse dirigent Myung-Whun Chung leidt het Concertgebouworkest in Brahms' Eerste symfonie en het poëtische Vioolconcert van Sibelius, met concertmeester van het Concertgebouworkest Liviu Prunaru als solist.

Brahms’ Eerste symfonie
Johannes Brahms schreef zijn Eerste symfonie na lange aarzeling, want hij wilde niet als een tweederangs Beethoven worden beschouwd. Jarenlang sleutelen en poetsen gaf het resultaat waarop hij hoopte: zijn Eerste overtuigde pers en publiek al bij de première en behoort sindsdien tot het grote repertoire. Brahms’ Eerste symfonie is een perfecte match voor Myung-Whun Chung, die bij het Concertgebouworkest al vele malen zijn innige band met Duits-romantisch repertoire heeft bewezen.

Sibelius’ Vioolconcert
Voor het vermaarde Vioolconcert van Jean Sibelius treedt een solist uit eigen gelederen aan: Liviu Prunaru is concertmeester van het Concertgebouworkest. In Sibelius' concert komt het niet zozeer aan op technische acrobatiek als wel op poëzie. De viool lijkt al mijmerend en zingend door het orkestrale landschap te zwerven, met een soms improvisatie-achtige partij. Daarmee heeft dit werk een unieke plaats in het vioolrepertoire.

Bron: concertgebouw.nl
foto: Jaakko Kemppainen

Brahms en Sibelius

Concertinformatie

Opnamedatum:
vrijdag 08 januari 2021

Componisten:
Jean Sibelius, Johannes Brahms

Uitvoerder :
Liviu Prunaru (viool)

Orkest:
Koninklijk Concertgebouworkest

Dirigent :
Myung-Whun Chung

Tijdperken:
Vroeg twintigste eeuw, Romantisch

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten