Jaap van Zweden dirigeert Fidelio

NTR ZaterdagMatinee, 12 december 2020

Wagners Götterdämmerung is de huidige omstandigheden een maatje te groot voor de zaal. Jaap van Zweden dirigeert in plaats daarvan Fidelio van Beethoven. Met grotendeels dezelfde sterrencast.

Fidelio
Waarschijnlijk is Fidelio de beste mislukte opera aller tijden. In 1805 gaat Beethovens Leonore, zoals de eerste versie van Fidelio heet, in première. Jarenlang blijft de componist worstelen met dit werk, totdat hij in 1814 de definitieve versie aflevert. Een werk, overal nét tussenin: Singspiel, dramatische opera, oratorium…

Onmenselijke omstandigheden
Tegelijkertijd creëerde Beethoven als vanuit het niets de romantische Duitse opera. Het orkest is groter, symfonischer van opzet dan in Mozarts dagen, de zangstijl is zwaarder, dramatischer. En het onderwerp – de bevrijding van de politieke gevangene Florestan – sluit helemaal aan bij de nieuwe tijd. Kern vormt de grote scène van Florestan, die onder onmenselijke omstandigheden in een kerker gevangen wordt gehouden. Zijn recitatief ‘Gott! Welch Dunkel hier!’ en de daaropvolgende aria ‘In des Lebens Frühlingstagen...’ vormen een diepkervende hartenkreet voor een betere wereld.

Foto: Simon van Boxtel

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
Jaap van Zweden dirigeert Fidelio

Concertinformatie

Opnamedatum:
donderdag 10 december 2020

Componist:

Uitvoerenden :
Anja Kampe (Leonore - sopraan), Daniel Frank (Florestan - tenor), Georg Zeppenfeld (Rocco - bas), Groot Ormoepkoor, Mercedes Arcuri (Marzelline - sopraan), Simon Neal (Don Pizarro - bariton), Tareq Nazmi (Don Fernando - bas), Thomas Atkins (Jaquino - tenor)

Tijdperk:

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten