Hilversumse Muziekschatten

Avondconcert, 26 oktober 2020

Nooit eerder gehoorde muziek uit de NPO Radio 4-podcast Hilversumse Muziekschatten werd gevonden in de kelders van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Speciaal voor deze podcast werd deze muziek opgenomen door musici uit het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.

Wereldpremières
Drie wereldpremières van composities die in Nederland werden geschreven in en rond de Tweede Wereldoorlog. Door allerlei omstandigheden -waaronder de oorlog- blijken deze nog niet eerder in het openbaar te zijn uitgevoerd. Daar is nu verandering in gekomen, want door de coronacrisis ontstond ruimt in de agenda’s van musici van de omroepensembles, die zo werd benut. De bladmuziekcollectie Muziekschatten, waarin zo’n 5 kilometer bladmuziek uit 100 jaar radiogeschiedenis ligt opgeslagen, is als uitgangspunt genomen voor het repertoire. Wat blijkt... de zoektocht naar interessante partituren levert een onverwachte schat aan muziek op. Over de collectie en de zoektocht naar de verborgen parels is een podcast gemaakt in vijf delen: Hilversumse Muziekschatten. In de eerste podcast is gekozen is voor repertoire rond de oorlogsjaren.

Daniël Belinfante
De manuscripten van Daniel Belinfante, in 1955 door zijn weduwe Martha Belinfante-Dekker aan het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag geschonken, bleven decennia lang onaangeroerd. Het is een oeuvre van zo'n 100 composities bestaande uit soloconcerten, een orkestsuite, strijkkwartetten, werken voor strijkers en piano, liederen en koorwerken. Tijdens zijn leven werd de muziek van Belinfante zelden uitgevoerd. Na zijn gewelddadige dood in Fürstengrube, een subkamp van Auschwitz, zou het zestig jaar duren voordat zijn muziek werd herontdekt. Musici van het Radio Filharmonisch Orkest spelen het nooit eerder uitgevoerde Kwartet voor 2 violen, cello en piano.

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
Hilversumse Muziekschatten

Concertinformatie

Opnamedatum:
vrijdag 04 september 2020

Componist:

Uitvoerenden :
Anitra Jellema (sopraan), Ben Martin Weijand (piano), Carla Meijers (fluit en altfluit), Eekhof, Michiel (viool en altviool), Haar, Josje ter (viool), Hans Wolters (hobo en althobo), Ingrid Geerlings (fluit en piccolo), Jos Lammerse (fagot), José Kamminga (alt), Mariska Godwaldt (viool), Marjolein Koning (hobo en althobo), Mihailescu, Dana (viool), Petra Botma (hoor), Rebecca Smit (cello), Sergio Hamerslag (klarinet), Stephan Kiefer (piano)

Tijdperk:

Locatie:
Muziekcentrum van de Omroep, studio 1, Hilversum

Luister ook

Mijn favorieten