I Lombardi alla prima crociata

NTR Opera Live 10 oktober 2020

I Lombardi is Giuseppe Verdi's vierde opera en is een bewerking van een episch gedicht van Tomasso Grossi over de Eerste Kruistocht. De eerste opvoering vond plaats elf maanden na Nabucco, op 11 februari 1843 in het Teatro alla Scala te Milaan. Het had weinig gescheeld of de voorstelling was niet doorgegaan. De censuur eiste wijzigingen, die Verdi kortweg weigerde. Een bevriend politiechef bemiddelde. Als 'compromis' wijzigde de componist de woorden 'Ave Maria' in 'Salve Maria'. Het succes was nog triomfantelijker dan bij Nabucco. De tekst en muziek werkten sterk op de patriottische gevoelens van de Italianen die destijds onder Oostenrijkse heerschappij stonden. Vooral het vermaarde koor uit het laatste bedrijf, waarin de kruisvaarders met zo'n liefde en trouw verlangen voor hun vaderland bidden, bracht de aanwezigen tot niet mis te verstane demonstraties.

Guiseppe Verdi
Giuseppe Verdi werd op 10 oktober 1813 geboren in Le Roncole, Italië. Als zoon van een ongeletterde herbergier was Verdi de muziek niet met de paplepel ingegoten. Hij kreeg zijn eerste muzieklessen van de lokale organist. Een mecenas erkende zijn talent en zorgde ervoor dat hij lessen kon krijgen bij musici uit zijn geboortestad. Hij bleek een snelle leerling; al snel gaf hij zelf lessen bij de plaatselijke muziekschool. Met hulp van een vriend voerde Verdi zijn eerste opera Oberto op in de Scala. Dit bleek een succes; al snel tekende hij een contract bij ditzelfde operahuis. Onder dit contract componeerde hij Nabucco en ook I Lombardi, welke zorgden voor zijn doorbraak in heel Europa.

I Lombardi alla prima crociata

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 21 oktober 1961

Componist:
Giuseppe Verdi

Tekstschrijvers :
Solera, Temistocle

Uitvoerenden :
Bertocci, Aldo (Arvino; tenor), Corrado, Gian Paolo (Oronte/bestuurder; tenor), Franco Ventriglia (Pirro/Acciano; bas), Groot Omroepkoor, Maria van Dongen (Giselda; sopraan), Marimpletri, Lydia (Vivinda/Sofia; sopraan), Ugo Trama (Pagano; bas)

Orkest:
Omroeporkest

Dirigent :
Fulvio Vernizzi

Tijdperk:
Romantisch

Omroep:
VARA

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten