60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Avondconcert dinsdag 6 oktober 2020

Het Busch Trio, vernoemd naar de legendarische violist Adolf Busch, van wie ensemblelid Matthieu van Bellen de Guadagnini-viool bezit, speelt in dit programma pianotrio’s van Haydn, Mendelssohn en Sjostakovitsj.

Pianotrio nr.41 van Haydn draagt de bijnaam ‘Jakobs droom’, naar een notitie van Haydn op een manuscript van het tweede deel. Haydn refereert aan het Bijbelse verhaal waarin Jakob in een droom een ladder ziet waarop engelen afdalen en opstijgen. Muzikaal is dit opstijgen te horen in moeilijke passages in het hoge register van de viool. Dat de viool de leiding heeft in dit trio in plaats van de piano is uitzonderlijk voor Haydn.

Mendelssohns Pianotrio nr.1 wordt vandaag de dag beschouwd als een van de populairste werken in het genre. In zijn eigen tijd werd de compositie ook al geprezen door collega Robert Schumann.

Sjostakovitsj zijn Tweede pianotrio is geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sjostakovitsj droeg het werk op aan zijn vriend Ivan Sollertinsky, een talent op wiskundig gebied en musicus, die kort voor de première eind 1944 overleed. Het stuk heeft een tragisch einde, geïnspireerd op een joodse melodie, en ook wel de ‘dodendans’ genoemd.

Bron: dedoelen.nl
Foto: Kaupo Kikkas

Busch Trio

Concertinformatie

Opnamedatum:
dinsdag 06 oktober 2020

Componisten:
Joseph Haydn, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Dmitri Sjostakovitsj

Uitvoerder :
Busch Trio

Tijdperken:
Klassiek, Romantisch, Midden/laat twintigste eeuw

Omroep:
NTR

Locatie:
de Doelen grote zaal, Rotterdam

Luister ook

Mijn favorieten