Musici van het Concertgebouworkest spelen Stravinski

Zondagmiddagconcert 11 oktober 2020

Musici van het Concertgebouworkest spelen met violist Pekka Kuusisto (foto) muziek in kleine bezettingen in de Grote Zaal. Het intieme programma bestrijkt bijna 450 jaar en bevat werken van onder anderen William Byrd, Igor Stravinski en componist des vaderlands Calliope Tsoupaki.

Intiem en weids
Waar de Finse violist Pekka Kuusisto komt, weet je dat je verrassingen kunt verwachten. Met musici van het Concertgebouworkest brengt hij een programma dat even intiem als weids is. Centraal staat de kamersymfonie Dumbarton Oaks, die Igor Stravinski baseerde op Bachs Brandenburgse concerten. Sinds de première op het landgoed Dumbarton Oaks in Washington DC is het uitgegroeid tot een klassieker van de twinstigste eeuw. Ravels Introduction et Allegro, aanvankelijk voor de componist niet meer dan een gelegenheidswerk, werd eveneens een geheide hit.

Nieuw en oud
Thin Air werd dit voorjaar geschreven door componist des vaderlands Calliope Tsoupaki: "Het stuk is bedoeld voor iedereen die op wat voor manier dan ook door het coronavirus is geraakt", aldus de componiste. Haar jongere collega Anna Thorvaldsdottir is een van de succesvolste componisten van onze tijd; het verleidelijke Hrim laat horen waarom. De oudste muziek op het programma betreft enkele werken van de Engelsman William Byrd, een voorloper van de Barok. Zijn muziek raakt nog altijd vele harten en klinkt hier in bewerkingen door de Amerikaanse ‘wonder boy’ Nico Muhly en Pekka Kuusisto zelf.

Bron: concertgebouw.nl

Musici van het Concertgebouworkest spelen Stravinski

Concertinformatie

Opnamedatum:
donderdag 01 oktober 2020

Componisten:
Calliope Tsoupaki, Johann Sebastian Bach, Anna Thorvaldsdottir, William Byrd, Igor Stravinski

Arrangeur :
Pekka Kuusisto

Uitvoerder :
Pekka Kuusisto (viool)

Orkest:
Koninklijk Concertgebouworkest

Dirigent :
Pekka Kuusisto

Tijdperken:
Nieuwste muziek, Hoog barok, Midden/laat twintigste eeuw

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten