Nino Gvetadze speelt Mozart

Het Zondagochtend Concert 4 oktober 2020

Nino Gvetadze opent dit Zondagochtend Concert met Mozarts Veertiende pianoconcert. De jonge Japanse dirigent Nodoka Okisawa (die de oorspronkelijk aangekondigde Kerem Hasan vervangt) leidt het Noord Nederlands Orkest ook in Richard Strauss’ orkestsuite Der Bürger als Edelmann.

Nino Gvetadze speelt Mozart
De van oorsprong Georgische pianiste Nino Gvetadze maakt al meer dan tien jaar furore in Nederland. De Telegraaf prees haar "heldere toets en een fijn gevoel voor kleur en sfeer". Nino Gvetadze opent dit Zondagochtend Concert met Mozarts Veertiende pianoconcert. "Nogal een bijzonder stuk", noemde de componist het in een brief aan zijn vader. En dat is het. Technische hoogstandjes staan een grote, bijna opera-achtige vertelkracht nergens in de weg.

Richard Strauss’ Der Bürger als Edelmann
Okisawa leidde recent al het NHK Symphony Orchestra, de Deutsche Radio Philharmonie en het Tokyo Philharmonic Orchestra. Op dit moment is ze assistent van Kirill Petrenko bij de Berliner Philharmoniker. Op haar lessenaar staat vanochtend Richard Strauss’ Der Bürger als Edelmann. Strauss stelde de orkestsuite samen uit muziek die hij eerder had gecomponeerd bij een toneelstuk van Molière. Hij dirigeerde zelf de première in 1918 in Berlijn. Nu, ruim een eeuw later, is die rol de energieke Okisawa wel toevertrouwd.

Bron: concertgebouw.nl
Foto: Sussie Ahlburg

Nino Gvetadze speelt Mozart

Concertinformatie

Opnamedatum:
zondag 04 oktober 2020

Componisten:
Wolfgang Amadeus Mozart, Richard Strauss

Uitvoerder :
Nino Gvetadze (piano)

Orkest:
Noord Nederlands Orkest

Dirigenten :
Okisawa, Nodoka

Tijdperken:
Klassiek, Romantisch

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten