Meer NPO

Live vanuit Amsterdam: Cello Biƫnnale Amsterdam Sinfonietta

Klik hier om te kijken

Karina Canellakis en Kirill Gerstein

NTR ZaterdagMatinee 19 september 2020

Karina Canellakis (foto) en Kirill Gerstein brengen Ravels Pianoconcert in G, naast een nieuw werk van Yannis Kyriakides en Stravinski’s intrigerende ballet Agon.

Stravinski’s stijlexperiment Agon
Met De vuurvogel, Petroesjka en Le sacre du printemps bewees Igor Stravinski zich al vroeg in zijn carrière als balletcomponist. Maar hij bleef zoeken naar nieuwe mogelijkheden binnen het genre. De verschillen tussen Les noces, Pulcinella, Le baiser de la fée en Orpheus lijken al levensgroot. Agon maakte de naar Amerika uitgeweken Rus in de jaren vijftig in samenwerking met de choreograaf George Balanchine. Het was een zeer gewaagd stijlexperiment: tonaliteit, chromatiek en elementen uit Weberns twaalftoontechniek, modern ballet, canons en zelfs renaissancistische ‘bransles’ komen er samen. En de muziek blijft alle vijftien minuscule deeltjes lang dansen.

Kirill Gerstein speelt Ravels Pianoconcert in G
Kirill Gerstein springt last minute in in dit programma, met Ravels door jazzmuziek geïnspireerde Pianoconcert in G. In een ongetwijfeld spannend nieuw werk mengt de Cypriotisch-Nederlandse Yannis Kyriakides – hij ontvangt op 12 december de prestigieuze Johan Wagenaar Prijs van de Gemeente Den Haag – de stemmen van Silbersee met die van Karina Canellakis’ Radio Filharmonisch Orkest en elektronica.

Bron: concertgebouw.nl
Foto: Mathias Botho

Karina Canellakis en Kirill Gerstein

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 19 september 2020

Componisten:
Yannis Kyriakides, Maurice Ravel, Igor Stravinski

Uitvoerenden :
Kirill Gerstein (piano), Silbersee

Orkest:
Radio Filharmonisch Orkest

Dirigent :
Karina Canellakis

Tijdperken:
Nieuwste muziek, Vroeg twintigste eeuw, Midden/laat twintigste eeuw

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten