Meer NPO

60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Jubileumconcert: Mascagni’s epische 'Il piccolo Marat'

NTR ZaterdagMatinee, 5 september 2020

Het zestigste Matineeseizoen opent met Mascagni. Pietro Rizzo (foto) dirigeert niet diens beroemde Cavalleria rusticana, maar het veel latere Il piccolo Marat bij het Radio Filharmonisch Orkest.

Succes voor Il piccolo Marat
We kennen hem vooral van Cavalleria rusticana, maar Pietro Mascagni schreef een groot aantal opera’s, die een wisselend succes kenden. Il piccolo Marat ging op 2 mei 1921 met groot succes in première in het Teatro Costanzi in Rome, waarna meteen talloze uitvoeringen elders volgden. Centraal in het verhaal staat de kleine Marat, die eigenlijk een aristocraat is, maar die tijdens de Franse Revolutie –- onder het mom een revolutionair te zijn -– zijn gevangengenomen moeder bevrijdt en daarbij ook nog een geliefde vindt.

Duisterder en weidser dan Cavalleria rusticana
Was Cavalleria nog een sleutelwerk voor het Italiaanse verismo, Il piccolo Marat is veel donkerder van kleur en trager en weidser van karakter, meer episch dan lyrisch. Toch is het eveneens een opera met pakkende vocale elementen, zoals de veeleisende tenorpartij van de kleine Marat en het grote liefdesduet tussen hem en Mariella. Het Groot Omroepkoor voerde deze opera in 1992 (toen met het Radio Symfonie Orkest) al eens uit onder leiding van dirigent Kees Bakels, wat toen bijdroeg aan een herwaardering. Bijna dertig jaar later kunnen we opnieuw getuige zijn van dit zelden uitgevoerde meesterwerk van de vooroorlogse Italiaanse avant-garde.

Meer over 60 jaar ZaterdagMatinee

Bekijk de webcast

Jubileumconcert: Mascagni’s epische Il piccolo Marat

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 05 september 2020

Componist:
Pietro Mascagni

Tekstschrijvers :
Forzano, Giovacchino

Uitvoerenden :
Andrea Borghini (Il soldato + Il capitano; bariton), Anita Hartig (Mariella; sopraan), Cacciamani, Alessio (La tigre; bas), Colla, Stefano La (Il piccolo Marat; tenor), Ernesto Petti (Il carpentiere; bariton), Groot Omroepkoor, Jasper Leever (La spia; bas), John Relyea (L'orco; bas), Klaas-Jan de Groot (koordirigent), Tim Kuypers (Il ladro; bariton), Wesseling, Maria Riccarda (Principessa di Fleury; mezzosopraan)

Orkest:
Radio Filharmonisch Orkest

Dirigent :
Pietro Rizzo

Tijdperk:
Romantisch

Omroep:
NTR

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten