Meer NPO

60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Herreweghe dirigeert Haydn en Schubert

Zondagmiddagconcert, 4 september 2020

Met de Belgische topdirigent Philippe Herreweghe (foto) is een concert altijd een bijzondere belevenis. Zijn interpretaties vol kracht en levenslust van symfonieën van Haydn en Schubert zijn niet te missen!

De symfonieën van Joseph Haydn zijn een feest voor het oor en de geest. Haydns Symfonie nr.96, ‘The Miracle’, ontstond in 1791, het jaar dat Mozart stierf en ‘Papa’ Haydn aan een tweede jeugd begon: hij reisde naar Londen, waar hij ongekende triomfen vierde. Vlak na de première van zijn Symfonie nr.96 zou een zware kroonluchter van het plafond zijn gevallen, maar niemand werd geraakt: het publiek was nét naar voren gesneld om de musici en de componist toe te juichen - vandaar de bijnaam ‘The Miracle’. Dat het voorval waarschijnlijk plaatsvond bij een andere Haydn-symfonie, doet er niet toe. De bijnaam klopt toch: deze symfonie is een wonder van inventiviteit en vitaliteit.

Een wonder van inventiviteit en vitaliteit: dat geldt net zo goed voor Schubert. Hoewel hij vooral bekend staat als liedcomponist, schreef hij in hoog tempo tien meesterlijke symfonieën, die hij geen van alle ooit zelf heeft gehoord. De eerste keer dat één daarvan werd uitgevoerd, was een maand na Schuberts voortijdige dood, toen zijn zorgeloze Zesde symfonie klonk bij een herdenkingsconcert. Toen Schubert deze symfonie als twintigjarige componeerde, was hij er enorm trots op. Het tweede en vierde deel ademen de geest van Rossini, van wie Schubert zei: "Hij is zonder twijfel een exceptioneel genie".

Klassieke Mysteries

Meer weten over het wonder van de première van Haydns Symfonie nr.96? Beluister dan de aflevering 'Overleefde het publiek de première van Haydns 'Symfonie nr. 96'?' uit de podcast Klassieke Mysteries.

Podcast: Klassieke Mysteries

Bron: concertgebouworkest.nl

Herreweghe dirigeert Haydn en Schubert

Concertinformatie

Opnamedatum:
vrijdag 04 september 2020

Componisten:
Joseph Haydn, Franz Schubert

Orkest:
Koninklijk concertgebouw

Dirigent :
Philippe Herreweghe

Tijdperken:
Klassiek, Romantisch

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten