Meer NPO

60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Russische vergezichten

Zondagmiddagconcert, 6 september 2020

Andris Nelsons (foto) leidt het Concertgebouworkest in Rachmaninovs Tweede symfonie, een majestueus werk vol lyrische melodielijnen en Russische vergezichten.

Andris Nelsons
Al sinds 2008 is Andris Nelsons een graag geziene gast bij het Concertgebouworkest. De samenwerking leidde onder meer tot succesvolle uitvoeringen van symfonieën van Sjostakovitsj en – in januari 2020 – een bijzondere productie van Skrjabins Prometheus. Nu is de beurt aan een andere Russische meester: Rachmaninov.

Een overwinning op alle fronten
Rachmaninovs Tweede symfonie is een overwinning op alle fronten. De première van zijn Eerste symfonie was een fiasco en het duurde drie jaar voordat hij een nieuw symfonisch avontuur aandurfde. Schoorvoetend en in het geheim begon hij aan de Tweede. Het werd een werk waarin de componist zich van zijn allerbeste kant laat zien. De kenmerkende lyrische melodieën, melancholieke vergezichten en vloeiende ritmiek zijn ingebed in een hechte organische structuur. Het is een kolfje naar de hand van zowel het Concertgebouworkest – waar het werk al tien jaar niet meer te horen was – en Andris Nelsons.

Bron: concertgebouw.nl

Russische vergezichten

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 29 augustus 2020

Componist:
Sergej Rachmaninov

Orkest:
Koninklijk Concertgebouworkest

Dirigent :
Andris Nelsons

Tijdperk:
Romantisch

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten