Meer NPO

60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Stiftfestival 2020: Messiaen

Avondconcert maandag 7 september

Volgens kenners een absoluut hoogtepunt op het Stiftfestival 2020: het Quatuor pour la fin du temps. Messiaen componeerde dit grootse werk in 1941 in Duitse krijgsgevangenschap.

Messiaens ontroerende Kwartet voor het einde der tijden is zeer indringend. Begrijpelijk, want de Franse componist schreef het tijdens de Tweede Wereldoorlog, als krijgsgevangene in het kamp Görlitz. Voor de instrumentencombinatie die hem toevallig ter beschikking stond. Inspiratie voor de diepgevoelige Messiaen waren de Openbaringen van Johannes: ‘Er zal geen tijd meer zijn’.

Het Stiftfestival is een achtdaags zomerfestival met klassieke kamermuziek op en rondom het eeuwenoude beschermde dorpsgezicht Het Stift te Weerselo. De Stiftskerk vormt al 16 edities het hart van het festival. Hier delen internationale musici samen met jong talent hun passie voor muziek, van traditioneel tot experimenteel. Daarnaast verbindt het festival klassieke muziek met kunst, dans, literatuur en film. De intimiteit van kamermuziekconcerten op historische buitenplaatsen in het Twentse landschap maken van het Stiftfestival een unieke beleving.

Stiftfestival 2020: Messiaen

Concertinformatie

Opnamedatum:
dinsdag 25 augustus 2020

Componist:
Olivier Messiaen

Uitvoerenden :
Cohen, David (cello), Daniel Rowland (viool), Juliana Steinbach (piano), Levan Tskhadadze (klarinet)

Tijdperk:
Midden/laat twintigste eeuw

Omroep:
NTR

Locatie:
Plechelmusbasiliek, Oldenzaal

Luister ook

Mijn favorieten