Grachtenfestival: Des Knaben Wunderhorn

Zomeravondconcert, 13 augustus 2020

Pianist Daan Boertien specialiseerde zich in de afgelopen jaren in het liedrepertoire. Samen met mezzosopraan Barbara Kozelj (foto) en bas-bariton Marc Pantus voert hij Mahlers meeslepende Des Knaben Wunderhorn uit. Daan is genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2020. 

De drie dichtbundels die samen ​Des Knaben Wunderhorn​ vormen, zijn een grote inspiratiebron geweest voor Gustav Mahler. De teksten hieruit zijn verzameld door de dichters Achim van Arnim en Clemens Brentano en stammen uit een periode van de Middeleeuwen tot en met de achttiende eeuw. De teksten hebben zeer uiteenlopende karakters. Sommige zijn sprookjesachtig, zoals​ Des Antonius von Padua Fischpredigt, Rheinlegendchen​ en ​Lob des hohen Verstandes​. Anderen hebben een militaristisch karakter. Mahler kreeg hier waarschijnlijk inspiratie door vanuit zijn jeugd, aangezien hij opgroeide in de Boheemse garnizoensstad Jihlava en daar regelmatig ​Oostenrijkse militaire kapellen hoorde. Deze liederen, waaronder​ Wo die schönen Trompeten blasen​, ​Der Tamboursg'sell ​en​ ​Der Schildwache Nachtlied zijn duister, dreigend en somber.

Hoewel de liederen met een symfonieorkest het meest kleurrijk zijn, zijn de pianopartijen (die ook origineel van Mahler zijn) van de liederen uit ​Des Knaben Wunderhorn ​ook op de piano heel orkestraal. Enkele liederen, zoals ​Urlicht​ en ​Das himmlische Leben en ​Des Antonius von Padua Fischpredigt​, gebruikte Mahler ook in zijn TweedeDerde en Vierde symfonie, de zogenaamde 'Wunderhorn-symfonieën'.

Meer over Gustav Mahler

Bron: grachtenfestival.nl

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
Grachtenfestival: Des Knaben Wunderhorn

Concertinformatie

Opnamedatum:
donderdag 13 augustus 2020

Componist:

Uitvoerenden :
Barbara Kozelj (mezzosopraan), Daan Boertien (piano), Marc Pantus (bas)

Tijdperk:

Locatie:
Hotel Krasnapolsky, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten