Meer NPO

NPO Radio 4 presenteert: Het Zomeravondconcert

Bekijk de programmering

Brahms liefdesliederen

Zomeravondconcert 29 juli 2020

Brahms schreef twee bundels Liebeslieder-Walzer, beide gebaseerd op de volkspoëzie van Georg Friedrich Daumer en de door Brahms geliefde Weense wals. De eerste reeks bezingt de schoonheid van de liefde, detweede reeks de duistere kanten daarvan. De vierstemmige liederen met een vierhandige pianobegeleidingwaren erg populair en vormden een belangrijke bron van inkomsten.

In dit concert klinkt de uitvoering met een vocaal kwartet. De vier zangers zijn veelgevraagd in de operawereld; Judith van Wanroij, Helena Rasker (foto) en Thomas Oliemans zongen in 2018 samen in Mozarts Zauberflöte bij de Nederlandse Opera. Pianoduo Scholtes & Janssens zijn meesters in het spelen op één piano. Als intermezzo spelen zij Schuberts Fantasie in f, misschien wel het mooiste dat ooit voor vier handen is geschreven. Geschreven in zijn sterfjaar verbindt Schubert hierin twee sterke contrasterende thema’s vol wanhoop en verlangen.

(foto van Helena Rasker door © Erwin Olaf)

Brahms liefdesliederen

Concertinformatie

Opnamedatum:
woensdag 29 juli 2020

Componisten:
Johannes Brahms, Franz Schubert

Uitvoerenden :
Gwylim Janssens (piano), Helena Rasker (alt), Judith van Wanroij (sopraan), Lestari Scholtes (piano), Linard Vrielink (tenor), Thomas Oliemans (bariton)

Tijdperk:
Romantisch

Omroep:
NTR

Locatie:
Muziekgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten