L’Orfeo: de eerste opera van Monteverdi

NTR ZaterdagMatinee 11 januari 2020

L’Orfeo van Monteverdi is de ‘eerste opera’ uit de geschiedenis. Maar zeker als Leonardo García Alarcón dirigeert, klinkt zij nog net zo springlevend als ruim 400 jaar geleden.

Orpheus in de Onderwereld
Hij was niet de allereerste die experimenteerde met het schrijven van muziekdrama. Maar toen Claudio Monteverdi zijn ‘vertelling in muziek’ L’Orfeo in 1607 presenteerde aan het hof van Mantua maakte hij wel in één klap duidelijk: dit genre had de toekomst. Het verhaal is bekend: Orpheus die tevergeefs probeert zijn geliefde Euridikè uit de Onderwereld terug te halen. De componist en zijn librettist Alessandro Striggio wisten de oude mythe nieuw leven in te blazen.

Vocale en orkestrale virtuositeit
Monteverdi’s titelheld (tenor) moet bravoure hebben en over een ongekend virtuoze stem beschikken. Een stem die ook kan smeken, overtuigen, woedend kan klinken, vertwijfeld en verliefd. De tegenspeler is Charon (bas), de schipper die Orpheus over de Styx moet zetten maar zich niet laat vermurwen. Hoe zijn strengheid en de onderwereldse sfeer te schetsen? Monteverdi zet er trombones voor in. Snaarinstrumenten typeren vaak Orpheus, blokfluiten de herderlijke scènes in het ondermaanse. Veel details over de orkestratie van L'Orfeo zijn verloren gegaan, of gewoon door Monteverdi opengelaten. Leonardo García Alarcón en de zijnen, goede bekenden in de NTR ZaterdagMatinee, zullen een kleurige, levendige versie ten beste geven.

Bron: concertgebouw.nl
foto: © Cappella Mediterranea

L’Orfeo: de eerste opera van Monteverdi

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 11 januari 2020

Componisten:
Monteverdi, Claudio

Uitvoerenden:
Contaldo, Valerio / Flores, Mariana / Bridelli, Giuseppina / Vitale, Salvo / Meerapfel, Alejandro / Giangrande, Alessandro / Vistoli, Carlo / Scott, Nicholas / Bellotto, Matteo / Favette, SPhilippe / Lefort, Estelle / Cappella Mediterranea / Choeur de Cha / Alarcón, Leonardo García

Tijdperken:
Barok

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw

Luister ook

Mijn favorieten