Het orgel de kerk uit!

Avondconcert 20-11-2019

 

Het orgel heeft nogal een imagoprobleem. Veel Nederlanders associëren het met lange preken in koude kerken, met angstaanjagend gebulder dat de verhalen over hel en verdoemenis kracht bij zet. Allemaal best begrijpelijk, maar wie het orgel daardoor afwijst, doet zichzelf tekort. Want het orgel is niet alleen een prachtig en veelzijdig instrument dat veel meer kan dan donderen, er is ook veel weergaloos repertoire, van de Middeleeuwen tot nu. Bijna alle grote componisten schreven ervoor.

Natuurlijk heeft het orgel ook mindere kanten. Vaak staan ze in overakoestische ruimtes. Voor andere musici is het  moeilijk om ermee samen te spelen. Vaak is het moeilijk om contact te maken met de bespeler, wiens speeltafel meestal  achter een rugwerk verstopt zit. En al herbergt een orgel vele registers die voor verschillende klankkleuren staan  (eigenlijk instrumenten op zich; vaak hebben ze namen als fl uit of trompet) en die de speler kan koppelen aan de  verschillende toetsenborden, het blijft een uitdaging om de afzonderlijke lijnen in de muziek te laten horen.

Een stel rietblazers kan dat natuurlijk beter. Calefax (foto) haalt het orgel de kerk uit en deelt de mooiste noten die voor dat ene, machtige blaasinstrument geschreven zijn door vijf – met een grotere mate van transparantie én een verminderde afstand tot gevolg. Het idee om arrangementen te maken van orgelstukken, komt van Jelte Althuis, de basklarinettist van Calefax. Hij speelt ook orgel en tekende voor de meeste arrangementen. De bedoeling is om niet alleen werken te laten horen van Algemeen Bekende Componisten, zoals Felix Mendelssohn, César Franck en Johann Sebastian Bach, maar ook stukken te laten klinken van meesters die eigenlijk alleen bij organisten bekend zijn.

Het orgel de kerk uit!

Concert informatie

Opnamedatum:
woensdag 20 november 2019

Componisten:
Aguilera de Heredia, Sebastián / Franck, César / Duruflé, Maurice / Koolmees, Hans / Mendelssohn-Bartholdy, Felix / Roberday, François / Bach, Johann Sebastian

Uitvoerenden:
Calefax

Tijdperken:
Oude muziek / Romantiek / Moderne muziek / Barok

Omroep:
NTR

Locatie:
Muziekgebouw aan 't IJ

Luister ook

Mijn favorieten