Vocale Meesterwerken

AVROTROS Vrijdagconcert 8 november 2019

De koorzang geldt sinds eeuwen als het ultieme uitdrukkingsmiddel voor de bemiddeling van religieuze en humane boodschappen. En de menselijke stem – wanneer ze zich bijvoorbeeld aan het slot van Beethovens Negende symfonie laat horen – spreekt het meest direct tot het hart. Twee van de koorwerken van dit concert zijn gebaseerd op religieuze teksten, namelijk het Gloria van Francis Poulenc en de Psalmensymfonie van Igor Stravinsky. Een spirituele achtergrond heeft ook Joost Kleppes Spirit of Mustafa op verzen van de middeleeuwse Perzische mysticus Mevlana Rumi. Zijn nieuwe en met oriëntaalse klanken doorspekte koorwerk is niet op de laatste plaats een bijdrage tot de verbroedering van volkeren en religies, van Oost en West. Dit concert wordt besloten met Stravinsky’s grandioze Psalmensymfonie. De Russische componist was geen gelovige – althans niet in confessionele zin - maar de Bijbelse woorden waren een inspiratiebron voor een van zijn meest indrukwekkende werken.

Bekijk de live registraties

Fauré: Pavane, op. 50

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Peter Dijkstra speelt Fauré's poëtische 'Pavane' tijdens Het AVROTROS Vrijdagconcert van vrijdag 8 november 2019.

Poulenc: Gloria

Het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en sopraan Elsa Benoit o.l.v. Peter Dijkstra spelen het 'Gloria voor sopraan, koor en orkest' van Francis Poulenc tijdens het AVROTROS Vrijdagconcert van vrijdag 8 november 2019. Inclusief ondertiteling!

Kleppe: Spirit of Mustafa (wereldpremière

Het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en sopraan Elsa Benoit spelen en zingen de wereldpremière van Kleppes 'Spirit of Mustafa' tijdens Het AVROTROS Vrijdagconcert van vrijdag 8 november 2019. Inclusief ondertiteling!

Stravinsky: Psalmensymfonie

Het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor laten tijdens het AVROTROS Vrijdagconcert de grootse en majestueuze 'Psalmensymfonie' van Stravinsky horen. Inclusief ondertiteling!

Vocale Meesterwerken

Concert informatie

Opnamedatum:
vrijdag 08 november 2019

Componisten:
Fauré, Gabriel / Poulenc, Francis / Kleppe, Joost / Stravinski, Igor

Uitvoerenden:
Radio Filharmonisch Orkest / Dijkstra, Peter / Elsa Benoit, Elsa / Groot Omroepkoor / Benoit, Elsa / Geffen, Joep van

Tijdperken:
Romantiek / Moderne muziek

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
TivoliVredenburg

Luister ook

Mijn favorieten