Bychkov dirigeert Tsjaikovski bij het Concertgebouworkest

Het Zondagmiddagconcert 15 maart

Semyon Bychkov, een absolute Tsjaikovski-expert, dirigeert bij het Koninklijk Concertgebouworkest diens emotionele Zesde symfonie. Ook klinkt Le tombeau de Couperin van Ravel en soleert Ivan Podyomov, solohoboïst van het Concertgebouworkest, in het lyrische Hoboconcert van Richard Strauss.

Tsjaikovski's 'Pathétique'
In 2016 begon Semyon Bychkov aan zijn Tsjaikovski-project: een reeks opnames en concerten rond Ruslands grootste romantische componist. Net als vorig seizoen brengt dit project hem bij het Concertgebouworkest, ditmaal met de Zesde symfonie, bijgenaamd 'Pathétique'. Tsjaikovski's Zesde is zijn laatste en meest dramatische symfonie. De bedoeling van het werk was lang met raadselen omgeven. Voorvoelde Tsjaikovski zijn naderend einde? Het is muziek die een heel mensenleven weergeeft: uitgelatenheid en tragiek wisselen elkaar af.

Richard Strauss en Maurice Ravel
Voorafgaand klinken twee grootmeesters van het orkestrepertoire. Richard Strauss en Ravel verrijkten het orkestpalet met bijzondere nieuwe klankkleuren en timbres. Daarbij componeerde Strauss ook nog eens een concert voor de hobo, een instrument dat niet vaak in een solorol te horen is.

Bron: concertgebouw.nl
fotograaf: Umberto Nicoletti

Bychkov dirigeert Tsjaikovski bij het Concertgebouworkest

Concertinformatie

Opnamedatum:
woensdag 11 maart 2020

Componisten:
Maurice Ravel, Richard Strauss, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Orkest:
Koninklijk Concertgebouworkest

Dirigent:
Semyon Bychkov

Tijdperken:
Vroeg twintigste eeuw, Romantisch

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten