Meer NPO

NPO Radio 4 presenteert: Het Zomeravondconcert

Bekijk de programmering

ZaterdagMatinee 25 juli 2020

John Adams, componist en dirigent van naam, dirigeert zijn klassieker Harmonielehre en het nieuwe Must the Devil Have All the Good Tunes? – een mix van klavierleeuwenconcert en honky-tonk, van de componist van laatromantische samenklanken en energieke grooves.

John Adams’ nieuwe pianoconcert
John Adams is niet alleen een van de invloedrijkste componisten van deze tijd, hij is tevens een voortreffelijk dirigent. Tijdens deze Matinee leidt hij de Nederlandse première van zijn tweede pianoconcert Must the Devil Have All the Good Tunes? De concertvleugel van solist Víkingur Ólafsson krijgt er gezelschap van een ontstemde honky-tonk-piano. Dat belooft wat voor de opvolger van Century Rolls, Adams’ hoog energetische mengelmoes van pianistiek à la Rachmaninov, Jelly Roll Morton en Satie uit 1996. Het programma wordt geopend met de Europese première van het korte orkestwerk I Still Dance.

Adams’ klassieker: Harmonielehre
Dat de alchemist Adams de meest uiteenlopende stijlen tot muzikaal goud weet te transformeren, blijkt ook uit zijn orkestwerk Harmonielehre (1986), een even onwaarschijnlijke als daverende mix van minimalistische pulsaties, energieke grooves en laatromantische harmonieën. Niet voor niets is het werk vernoemd naar Arnold Schönbergs revolutionaire harmonietraktaat uit 1911. 

Foto John Adams door Mussacchio Ianniello Pasqualini, 2018

Bekijk programmaboekje

John Adams

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 07 maart 2020

Componist:
John Adams

Uitvoerder :
Víkingur Ólafsoon (piano)

Orkest:
Radio Filharmonisch Orkest

Dirigent :
John Adams

Tijdperken:
Nieuwste muziek, Midden/laat twintigste eeuw

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten