NTR Opera Live zaterdag 22 februari 2020

De Nationale Opera presenteert Verdi's beroemde opera Nabucco.

Slavenkoor
Het ‘Va pensiero’ van het Slavenkoor uit Nabucco wordt bij het horen van de eerste klanken al meteen door bijna iedereen herkend. Het koorstuk behoort tot de allergrootste ‘evergreens’ van het operarepertoire, het wordt door bijna iedereen herkend en is op talloze manieren in de geschiedenis gebruikt en misbruikt. Het is het lied waarin de Israëlieten in Babylonische gevangenschap treuren over hun vaderland. Met hen identificeerden zich Verdi’s landgenoten, de eveneens naar vrijheid snakkende Italianen. Nog steeds is deze geliefde melodie het officieuze tweede Italiaanse volkslied.

Verhaal Nabucco
Nabucco vertelt het verhaal over de koning van Babylonië in zijn strijd met de Joden. In een vlaag van waanzin eist Nabucco om als God te worden vereerd. Prompt wordt hij getroffen door de bliksem en raakt hij zijn verstand kwijt; zijn oudste dochter Abigaille, gebrand op macht, neemt de troon over. Zij veroordeelt het hele Joodse volk, en daarmee ook haar zus, tot de dood. Nabucco geneest nog maar net op tijd van zijn waanzin om het tij te keren.

Verdi's vernieuwende stijl 
Nabucco betekende de doorbraak voor de jonge Verdi. Typerend voor zijn vernieuwende stijl in Nabucco zijn het intensief gebruik van het koor, de levendige ritmiek en de perfecte dramatische timing.

Bron: operaballet.nl
foto: ©Martin Walz

Nabucco

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 22 februari 2020

Componist:
Giuseppe Verdi

Uitvoerenden:
Alisa Kolosova (Fenena ; mezzosopraan), Anna Pirozzi (Abigaille ; sopraan), Dmitry Belosselskiy (Zaccaria ; bas), Emanuele Cordaro (Il gran sacerdote di Belo ; bas), Freddie De Tommaso Tommaso (Ismaele ; tenor), George Petean (Nabucco ; bariton), Koor van De Nationale Opera, Lucas van Lierop (Abdallo ; tenor), Verity Wingate (Anna ; sopraan)

Orkest:
Residentie Orkest

Dirigent:
Maurizio Benini

Tijdperk:
Romantisch

Omroep:
NTR

Locatie:
Nationale Opera & Ballet, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten