Der Blaue Engel, Berlijn & Parijs in het interbellum

NTR Avondconcert zondag 15 maart

Ciconia Consort met Maria Pedano en Anuschka Pedano
Der blaue Engel is een programma waarin klassieke muziek, amusementsmuziek en theater samen komen. De zusjes Maria en Anuschka Pedano (foto) zijn veelzijdige jong talenten met affiniteit voor zowel het klassieke als lichte genre. Maria, als meesterlijke vertolker van het Franse chanson, waagt zich nu ook aan de Duitse liederen van Kurt Weil en Erich Korngold.

In de jaren '20 van de vorige eeuw maakt het uitgaansleven in de culturele hoofdsteden Berlijn en Parijs een ongekende bloei door. Het is een periode van politieke satire en humoristische maatschappijkritiek en zowel het theater- als klassieke muziekleven bevindt zich in een uitgesproken experimentele fase. Bertolt Brecht maakt in Berlijn zijn vernieuwende epische theater, ook wel theater van de vervreemding of politiek theater genoemd. In Parijs ontstaat in de jaren '20 de Groupe des Six, met o.a. Poulenc en Milhaud. De muziek van de groep wordt gekenmerkt door speelsheid en eenvoud, sterk beïnvloed door populaire muziek, zoals Amerikaanse jazz en variété.

Bron: zuiderstrandtheater.nl

Der Blaue Engel, Berlijn & Parijs in het interbellum

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 22 februari 2020

Componisten:
Charles Koechlin, Ernst Krenek, Erich Wolfgang Korngold, Paul Hindemith, Kurt Weill, Darius Milhaud, Edith Piaf, Erich Korngold

Uitvoerenden:
Anuschka Pedano (altviool), Ciconia Consort, Maria Pedano (zang)

Dirigent:
Dick van Gasteren

Tijdperk:
Vroeg twintigste eeuw

Omroep:
NTR

Locatie:
De Nieuwe Kerk, Den Haag

Luister ook

Mijn favorieten