NSO 2020 - 'Extase'

Avondconcert 19 februari 2020

Met het thema ‘Extase’ worden parallellen getrokken tussen het programma en de sfeer die hiermee in de concertervaring wordt gecreëerd, alsmede de ervaring voor studenten om met het NSO mee te kunnen spelen. Studenten die eerder mee hebben gedaan omschrijven de NSO-maand veelal als  de tijd van hun leven en een unieke ervaring die ze niet hadden willen missen. Een maand lang kunnen zij zich met een grote groep leeftijdsgenoten met een gedeelde passie terugtrekken in een “bubbel”, waarin zij hun dagelijkse, studerende leven even parkeren en niets anders centraal staat dan muziek. Het meespelen met het NSO geeft de muzikale ontwikkeling een krachtig impuls waar de musici hun leven lang nog profijt van hebben. De ervaring om samen in korte tijd een programma op zeer hoog niveau in te studeren en avond na avond in de mooiste concertzalen van Nederland ten gehore te brengen geeft bovendien, ondanks de hoge inspanning, een enorm plezier. 

Binnen het programma zijn er grote verschillen in de muziekstijl, maar tegelijkertijd is er een sterke samenhang tussen de stukken. Lichamelijkheid, sensualiteit en oerkracht staan centraal en de overgave aan het onvermijdelijke wordt verklankt, niet alleen in hoogromantische liederen maar ook in spannende muzikale verstrengelingen en primitieve kakofonieën. De orgastische – en dodelijke – kracht van zowel Isoldes liefde voor Tristan als het aardse, vleselijke offer dat aan het einde van Le Sacre du Printemps gebracht wordt, worden gecombineerd in unde imber et ignes van Rick van Veldhuizen. Het fysieke kan duister en gewelddadig zijn, maar ook verlossing en genot brengen. De abstracte sfeer van het bovengenoemde als geheel is een belangrijk aspect geweest in de keuze voor het thema ‘Extase’, omdat dit niet zozeer iets concreets omlijst, maar eerder een atmosfeer creëert.

Het thema ‘Extase’ heeft betekenis voor eenieder omdat ieder mens een eigen herinnering of associatie heeft met dit woord. Het thema is niet alleen toepasselijk voor jongeren, als verwijzing naar het jong-zijn, de groeiende party-cultuur en de behoefte om zich door ultiem genot los te maken van de toenemende prestatiedruk in het dagelijks leven. Het thema kan ook associaties oproepen met herinneringen, mijlpalen, levensgebeurtenissen en anderszins bijzondere belevenissen. Ook voor het publiek zullen de concerten daarom ongetwijfeld verrijkende ervaringen zijn.

Foto: Veerle Bastiaanssen

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
NSO 2020 - Extase

Concertinformatie

Opnamedatum:
woensdag 19 februari 2020

Componist:

Uitvoerder:
Katharine Dain (sopraan)

Tijdperk:

Locatie:
TivoliVredenburg, Utrecht

Luister ook

Mijn favorieten