Filmmuziek Top 50 Stem op jouw favoriete soundtracks

Breng hier je stem uit

Alexander Romanovsky in Rachmaninovs Tweede pianoconcert

NTR ZaterdagMatinee 15 februari 2020

De Rus Alexander Romanovsky speelt het beroemde Tweede pianoconcert van Sergej Rachmaninov. Een mooie combinatie met de werken van Theo Loevendie en Béla Bartók, die hun liefde voor ‘het orkest’ betonen.

Alexander Romanovsky in Rachmaninovs bekendste pianoconcert

Alexander Romanovsky (foto) vervangt zijn collega Alexander Gavrylyuk, die wegens een blessure zijn optreden helaas op een laat moment moest afzeggen. De beroemde Italiaanse dirigent Carlo Maria Giulini zag in de nog jonge Romanovsky, een grandioze telg in de Russische pianoschool, al een buitengewoon begaafde musicus. En in september 2011 schreef Trouw naar aanleiding van een optreden in Het Concertgebouw: “Romanovsky profileerde zich als een van de allerbeste pianisten van zijn generatie. Hij speelt niet alleen gaver en sneller dan de meeste van zijn collega’s, hij heeft tevens een heel eigen en sympathiek geluid: kristalhelder.”
 
Liefde voor de jazz en het orkest

Het Tweede pianoconcert, dat de wederopstanding van Rachmaninov na een duistere depressie markeert, krijgt gezelschap van werken die op vergelijkbare wijze de sfeer van een land transformeren tot meeslepende abstracte muziek. Theo Loevendie, van huis uit klarinettist, viert zijn liefde voor de Amerikaanse jazz in zijn nieuwe werk La Calle. En Béla Bartók verstopte zijn liefde voor de Oost-Europese volksmuziek in zijn grootse viering van het orkestapparaat, het Concert voor orkest.

Bekijk de live webcast

Download programmaboekje

Bron: radiofilharmonischorkest.nl
Foto: alexanderromanovsky.com

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
Alexander Romanovsky in Rachmaninovs Tweede pianoconcert

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 15 februari 2020

Componist:

Uitvoerder :
Alexander Romanovsky (piano)

Tijdperk:

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten