VrijdagConcert: Daan Manneke 80 jaar!

VrijdagConcert 11-10-2019

Daan Manneke 80 jaar!
“Een gedroomd programma”, zo noemt Daan Manneke (foto) het concert van het Groot Omroepkoor ter gelegenheid van zijn  tachtigste verjaardag. “Het is in zijn totaliteit een complete compositie; ik ben er erg gelukkig mee.” Zowel de invloed  van de Franse als van de Duitse muziek en, symbolisch, het belang van de orgelmuziek en ook de instrumentale muziek in de vorm van twee fluitsolo’s, komen aan de orde naast zijn grote belang voor de koormuziek, zowel voor amateurs als voor de professionele koren. “Een mens zou meerdere essays over dit programma kunnen schrijven”, zegt de componist.  “Het is een staalkaart van verbindingen die mij hebben gevormd”.

Daan Manneke mag zich een van de meest actieve en meest uitgevoerde Nederlandse componisten noemen. In zijn jonge jaren manifesteerde hij zich vooral als organist, onder andere in de St. Gertrudiskerk in Bergen op Zoom en vanaf de jaren zeventig werd hij steeds meer de fantasierijke componist die hij nog steeds is. Zijn internationale belangstelling, zijn vanzelfsprekende mix van oude (koor-)tradities en moderne technieken, zijn aandacht voor zowel de kracht van de goede amateur als de finesse van de professional en zijn gevoel voor melodische schoonheid en vocale uitvoerbaarheid maken hem tot een meer dan normaal gewaardeerde stem in het Nederlandse muziekleven.
Zelf is Manneke bescheiden over zijn invloeden en zijn werk. Zo begint zijn biografie op zijn eigen website met de vrolijke luchtigheid die hoort bij het ‘doe maar gewoon’-syndroom. “Daan Manneke werd geboren op 7 november in 1939 in Kruiningen (Zeeland). Een veelzeggende naam: Manneke is afgeleid van het Vlaamse mannekijn, ‘paspop’ (waar dan weer het ‘Franse’ woord mannequin van is afgeleid). Vlaamse voorouders, aan moederszijde is er nog een Spaans soldaat die in de Tachtigjarige oorlog in Zeeland bleef hangen. De afkomst resulteert in een on-Hollandse, ruime(re) blik, die, via Gezelle, reikt tot in het land van Verlaine en Rimbaud. Boerenzoon gebonden aan aarde en seizoenen. Een rechtzinnige vader, gesteld op orde, een meer spiritueel voelende moeder. Orthodox-protestants gezin, een radio is niet in huis, wel een bijbel. De psalmen zijn dagelijkse kost. Al vanaf zijn prille jeugd is zingen de gewoonste zaak van de wereld.”

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
VrijdagConcert: Daan Manneke 80 jaar!

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 05 oktober 2019

Componisten:

Uitvoerenden:
Groot Omroepkoor / Stok, Klaas / Geerlings, Ingrid / Obalski, Tanja / Nugteren, Ingrid / Jellema, Anitra / Zwaan, Pierrette de / Houba, Gerben / Drabbels, Dolf / Provost, Ludovic / Lapid, Itamar / Geffen, Joep van / Terray, Lars

Tijdperken:

Locatie:
Jacobikerk

Luister ook

Mijn favorieten