Vivaldi en zijn tijdgenoot Conti

NTR Zaterdagmatinee 5-10-2019

De Hongaren van het Orfeo Orchestra en het Purcell Choir geven Vivaldi’s werk reliëf met muziek van een van zijn minder bekende tijdgenoten: de ooit razend populaire Francesco Conti.

Vivaldi’s chiaroscuro: donker en licht
Edelmetaal vraagt om een meestersmid, de mooiste muziek om topuitvoerders. Voor een betoverend middagje Vivaldi en zijn tijdgenoot Conti is het uitstekend toeven bij het Orfeo Orchestra en Purcell Choir. Stichter-dirigent György Vashegyi (foto) – een van Hongarijes meest succesvolle muziekambassadeurs – plaatst Vivaldi’s tweekorige Kyrie in g op de lessenaar: een compact drieluik en briljante demonstratie van het muzikale ‘chiaroscuro’. Twee groepen van solisten, koorzangers en strijkers voeren een virtuoze dialoog die uitmondt in een adembenemende slotfuga.

Nederlandse première van de favoriet van het Weense hof
Ook in het feestelijke, twaalfdelige Gloria in D – een kroonjuweel uit het rijpe oeuvre van ‘Il prete rosso’ – spat Vivaldi’s persoonlijkheid van het blad. Op dit concertprogramma staat hij schouder aan schouder met de legendarische luitist Francesco Bartolomeo Conti, favoriet aan het Habsburgse hof in Wenen. Terwijl Conti door zijn tijdgenoten vooral om zijn opera’s op handen werd gedragen, is hij de geschiedenis ingegaan als componist van de diepgravende Missa Sancti Pauli, die meer dan honderdvijftig jaar lang te horen was in de Weense Schottenkirche. En nu, voor het eerst, ook in Nederland!

Bron: concertgebouw.nl

Vivaldi en zijn tijdgenoot Conti

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 05 oktober 2019

Componisten:
Vivaldi, Antonio / Conti, Francesco Bartolomeo / Bach, Johann Sebastian

Uitvoerenden:
Szutrély, Katalin / Pintér, Ágnes / Balogh, Eszter / Purcell Choir / Orfeo Orchestra / Vashegyi, György / Berchtold, Bernhard / Dolié, Thomas / Najbauer, Lóránt

Tijdperken:
Barok

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw

Dit concert is nog 77 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten