Alexander Zemtsov in een glansrol

Het Zondagochtendconcert 6-10-2019

Verhalende scènes met een glansrol voor de altviool van Alexander Zemtsov (foto): Berlioz’ symfonische Harold en Italie. Alexander Vedernikov leidt het Radio Filharmonisch Orkest in Wagenaars Ouverture 'Cyrano de Bergerac'.

Berlioz' Harold en Italie
Verhalende scènes met een glansrol voor altviool: Berlioz’ symfonische Harold en Italie. De componist liet zich inspireren door een lang gedicht van Lord Byron, over een typisch romantische 'Wanderer'. Deze Harold reist rond, op zoek naar zichzelf. Berlioz plaatst hem in de ruige Italiaanse Abruzzen, met zijn bergen, pelgrims en boeren. Berlioz’ andere inspiratie was violist Nicolò Paganini. Die had een geweldige altviool aangeschaft, maar er was geen virtuoos repertoire voorhanden. Of Berlioz dat kon schrijven? En zo kreeg de alt een hoofdrol in het meeslepende Harold en Italie.

Alexander Zemtsov
Alexander Zemtsov heeft een speciale band met Berlioz’ Harold en Italie. Met het Zemtsov Kwartet – allemaal familie, allemaal op altviool – speelde hij een bijzondere versie van het werk op internationale podia. Nu soleert hij bij het Radio Filharmonisch Orkest. ‘Gepassioneerd en technisch vlekkeloos’, omschreef Classical Source zijn spel. Alexander Vedernikov leidt het Radio Filharmonisch Orkest in Wagenaars Ouverture 'Cyrano de Bergerac'.

Bron: concertgebouw.nl

Alexander Zemtsov in een glansrol

Concert informatie

Opnamedatum:
zondag 06 oktober 2019

Componisten:
Wagenaar, Johan / Berlioz, Hector

Uitvoerenden:
Radio Filharmonisch Orkest / Vedernikov, Alexander / Zemtsov, Alexander

Tijdperken:
Moderne muziek / Romantiek

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw

Dit concert is nog 77 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten