Meer NPO

Speel mee met Beethoven Allegretto uit Symfonie nr. 7

Speel mee

Herodes en Salome volgens Stradella

NTR ZaterdagMatinee 8 februari 2020

Václav Luks en zijn Collegium 1704 houden een krachtig pleidooi voor Corelli’s tijdgenoot Alessandro Stradella, die het verhaal van Salome en Herodes ongekend sterk toonzette.

Václav Luks en Collegium 1704
Met Václav Luks bevinden we ons onder de oudemuzieknoblesse. Sinds 1991 rijgt de Tsjech de jubelkritieken aaneen met zijn Collegium 1704: een wereldtopper binnen het zeventiende- en achttiende-eeuwse repertoire. Er zijn dan ook geen betere gidsen denkbaar om het oeuvre van Corelli-tijdgenoot Alessandro Stradella te doen herontdekken. Stradella verdiende zijn sporen als musicus in Rome, Venetië en Genua, en componeerde zo’n driehonderd werken: een oeuvre dat barokfanaten met smaak zullen verorberen. Hoogst expressief, uitbundig en contrastrijk, vol pakkende melodieën, virtuoos contrapunt en slimme orkestratietrucjes: San Giovanni Battista behoort tot het beste dat Stradella geschreven heeft.

Verleiding, trots, wanhoop en horror
Centraal in dit oratorium – bedoeld voor Palmzondag 1675 – staat Johannes de Doper, die poogt Herodes tot een deugdzaam bestaan te bewegen. De intriges van stiefdochter Salome worden echter zijn dood. Dit Bijbelse drama vertaalt Stradella naar een bonte en boeiende partituur, met een bezetting die van nummer tot nummer varieert en vocale solisten die hun pad kiezen tussen verleiding en trots, wanhoop en horror. 

Bekijk programmaboekje

Bron: concertgebouw.nl

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
Herodes en Salome volgens Stradella

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 08 februari 2020

Componist:

Uitvoerenden:
Christophe Dumaux (San Giovanni Battista; countertenor), Gaia Petrone (Erodiade la madre; mezzosopraan), Giulia Semenzato (Erodiade la figlia (Salome); sopraan), Kresimir Strazanac (Erode; bas), Luca Cervoni (Consigliere; tenor)

Tijdperk:

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten