Lahav Shani's Beethoven

Avondconcert 03-10-2019

Beethoven en het geluk
Twee ‘krakers’ van Beethoven omramen een onbekend, je kunt zelfs zeggen nietbestaand werk van hem. Het Vierde pianoconcert en de Zevende symfonie behoren tot zijn meest geliefde werken, het Hoboconcert daarentegen… schrééf Beethoven een hoboconcert? Het Largo eruit is een reconstructie.

De drie stukken op dit programma staan voor zoiets als ‘Beethoven en het geluk’, waarbij de twee beroemde uit zijn heroïsche ‘middenperiode’ het iets zwakkere broertje uit Beethovens prilste jaren als het ware in bescherming nemen. Het geluk, ja, maar meestal wel langs een flinke omweg…

Bladeren in de herfst
Toen hij zich zijn onvermijdelijke doof worden had gerealiseerd, schreef Beethoven in zijn aangrijpende ‘Heiligenstädter Testament’ (1802): ‘Zoals de bladeren in de herfst verdorren, zo is ook de hoop in mij verdord. Zelfs die hooggestemde moed, die mij op mooie zomerdagen zo geïnspireerd heeft, is verdwenen. O Voorzienigheid, gun me slechts één dag van pure vreugde!’ Gunde de Voorzienigheid hem die? Het is de vraag. Beethoven was wat zijn geluk betreft op zichzelf aangewezen, zoals zijn verdere tragische levensloop laat zien. Het enige wat hij tegen het noodlot in kon brengen, was zijn muziek. En die bezit, juist in de eerste jaren dat hij zich zijn lot bewust was, bronnen van enorme vreugde. Hier spreekt een even weldadig als krachtig optimisme. Zoals in het Vierde pianoconcert: we worden een soort latente energie gewaar, muziek als geklonken zonnestralen, het diepe licht van de maand september.

bron: rotterdamsphilharmonisch.nl

Lahav Shanis Beethoven

Concert informatie

Opnamedatum:
donderdag 03 oktober 2019

Componisten:
Beethoven, Ludwig van

Uitvoerenden:
Schoofs, Karel / Rotterdams Philharmonisch Orkest / Shani, Lahav

Tijdperken:
Klassiek

Omroep:
NTR

Locatie:
De Doelen

Luister ook

Mijn favorieten