Meer NPO

L'Orfeo van Monteverdi door de Nederlandse Reisopera

Bekijk de opera hier

Semiramide: Rossini-drama in optima forma

NTR ZaterdagMatinee 01-02-2020

Door de bekendheid van zijn komedies als Il barbiere di Siviglia zou je haast vergeten dat Rossini zijn mooiste muziek misschien wel bewaarde voor een tragedie. Deze middag hoort u zijn 'opera seria' Semiramide.

Onderschat meesterwerk
Het vormt een onderschat deel van het oeuvre van Rossini: de 'opera seria', de serieuze opera. Maar terwijl hij tussen 1813 en 1816 triomfen vierde met zijn komedies Italiana, Turco en Barbiere was hij even beroemd en bemind om zijn tragedies Tancredi en Otello. In 1823 culmineerde deze ontwikkeling in een van zijn mooiste werken: Semiramide.

Virtuoze titelrol voor Rossini’s vrouw
Semiramide beleefde zijn première in het beroemde Teatro la Fenice in Venetië, de stad waar Rossini zijn eerste triomfen had gevierd. Volgens sommigen nam de componist met dit werk voorgoed afscheid van de lyrische Italiaanse opera en het achttiende-eeuwse belcanto. Rijke, virtuoze en ontroerende recitatieven en aria’s componeerde hij voor de titelheldin Semiramis, koningin van Assyrië. Deze partij schreef Rossini voor de dramatische coloratuursopraan Isabella Colbran, de zangeres die ook zijn echtgenote was. Niet minder virtuoos is de rol van Semiramis’ zoon Arsace, een 'Hosenrolle', geschreven voor de coloratura-contralto Rosa Mariano. Net als het eerdere Tancredi was Semiramide gebaseerd op een tragedie van Voltaire. Deze hoogwaardige literaire bron inspireerde de componist uit Pesaro tot zijn mooiste muziek.

Bekijk programmaboekje

Bron: Concertgebouw
Foto: mariotticonductor.com

Semiramide: Rossini-drama in optima forma

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 01 februari 2020

Componist:
Gioachino Rossini

Tekstschrijver:
Gaetano Rossi

Uitvoerenden:
Albina Shagimuratova (Semiramide; sopraan), Alessandro Luciano (Mitrane; tenor), Fabrizio Beggi (Oroe; bas), Groot Omroepkoor, Klaas-Jan de Groot (koordirigent), Maria Novella Malfatti (Azema; sopraan), Michele Angelini (Idreno; tenor), Mirco Palazzi (Assur; bas), Stanislav Vorobyov (L'ombra di Nino; bas), Varduhi Abrahamyan (Arsace; mezzosopraan)

Orkest:
Radio Filharmonisch Orkest

Dirigent:
Michele Mariotti

Tijdperk:
Romantisch

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten