Beethoven Marathon ; alle vioolsonates

Avondconcert 4 februari 2020

Met een marathonconcert werd zondag 26 januari jl in Utrecht gememoreerd dat Ludwig van Beethoven (16 december 1770 – 26 maart 1827) 250 jaar geleden werd geboren. In TivoliVredenburg speelden vanaf 11.00 uur drie duo’s al zijn vioolsonates achter elkaar.

Michael Foyle (viool) en Maksim Štšura (piano) namen sonates 1, 2, 3 en 7 voor hun rekening. Liza Ferschtman (viool) en Enrico Pace (piano) speelden de sonates 4, 6, 9 en Frederike Saeijs (viool) en Thomas Beijer (piano) voerden de sonates 5, 8, 10 uit. De werken werden in chronologische volgorde gespeeld, zodat de ontwikkeling goed te horen zou zijn.

“In zijn vioolsonates onderzoekt Beethoven de mogelijkheden voor het samenspelen van twee instrumenten die totaal verschillend klinken”, aldus een woordvoerster van de organisatie. De piano was ook lang ondergeschikt aan de viool. “De viool en de piano zijn bij Beethoven voor het eerst gelijkwaardige partners.”

Beethoven was volgens de zegsvrouw “de aangewezen persoon”voor deze nieuwe aanpak. “Hij was een virtuoos concertpianist, maar ook een zeer goed violist. Gedurende zijn leven maakte de viool een ontwikkeling door: de hals werd iets langer, de brug werd iets hoger, waardoor het instrument virtuozer klonk en ook luider werd. De technische mogelijkheden verruimden. En daarvan maakte Beethoven natuurlijk gebruik.”

Beethoven schreef zijn eerste sonates in 1797-1798. In 1812 waren ze allemaal af. Inmiddels was hij stokdoof geworden. “Hij had zijn carrière als pianist vaarwel moeten zeggen en als gevolg van zijn toenemende doofheid een grote crisis doorgemaakt. Die ontwikkeling hoor je in de sonates, vooral als je ze achter elkaar beluistert.”

Dit is concert 1 van 3, de andere twee concerten worden uitgezonden op zondag 23 februari en dinsdag 3 maart in het avondconcert en verschijnen online na uitzending.

Bekijk het programmaboekje

Bron: nieuws.nl
Foto Michael Foyle © Erna Gasparova

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
Beethoven Marathon ; alle vioolsonates

Concertinformatie

Opnamedatum:
zondag 26 januari 2020

Componist:

Uitvoerenden :
Enrico Pace (piano), Liza Ferschtman (viool), Maksim Stsura (piano), Michael Foyle (viool)

Tijdperk:

Locatie:
TivoliVredenburg, Utrecht

Luister ook

Mijn favorieten