Meer NPO

L'Orfeo van Monteverdi door de Nederlandse Reisopera

Bekijk de opera hier

Brahms, Britten & Bernstein

NTR Avondconcert 29 januari 2020

Symfonische kracht, dat kun je verwachten van dirigent Massimo Quarta en de toonaangevende fluitiste Silvia Careddu (foto). Met Britten, Bernstein en Brahms brengen ze een wervelend programma met een intense fluitsolo en een weergaloze finale. Bereid je voor op contrastrijk spel vol tonale en atonale klanken.

Brahmsspecialist
Dat Massimo Quarta de perfecte dirigent voor Brahms is, heeft hij de afgelopen jaren overtuigend bewezen. Nu leidt hij het orkest in Brahms’ eersteling, een werk waar de componist meer dan twintig jaar mee geworsteld heeft. Het resultaat mag er zijn. Bijna een uur lang samengebalde symfonische kracht, uitmondend in een weergaloze finale met een grootse hymnische melodie die je niet gauw vergeet. Diezelfde kracht, maar dan in een geheel ander idioom en sfeer, is terug te vinden in de Four Sea Interludes uit Peter Grimes van Britten. In deze opera over het harde bestaan in een 19e-eeuws armoedig Engels vissersdorpje, fungeren de tussenspelen als entr’actes, maar ook los in de concertzaal blijft de zeggingskracht van deze muziek onweerlegbaar.

Hommage voor fluit
Te midden van al deze symfonische muziek staat Bernsteins Halil, naar het Hebreeuwse woord voor fluit. Bernstein, zelf van Joodse afkomst, schreef deze indrukwekkende compositie voor fluit en orkest als hommage aan een Israëlische fluitist die als soldaat omkwam in de Jom Kippoer-oorlog van 1973. De intense fluitsolo zoekt zijn weg tussen de tonale en atonale klanken, als een contrast tussen een levenslustige jongeman en zijn tragische zinloze dood.

Soliste is Silvia Careddu, eerste fluitiste van de Wiener Philharmoniker en één van de meest toonaangevende Europese virtuozen op fluit.

Bron: hetgeldersorkest.nl

Brahms, Britten & Bernstein

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 25 januari 2020

Componisten:
Benjamin Britten, Leonard Bernstein, Johannes Brahms

Uitvoerder:
Silvia Careddu (fluit)

Orkest:
Het Gelders Orkest

Dirigent:
Massimo Quarta

Tijdperken:
Vroeg twintigste eeuw, Midden/laat twintigste eeuw, Romantisch

Omroep:
NTR

Locatie:
Musis, Arnhem

Luister ook

Mijn favorieten