Openingsconcert Delft Chamber Music Festival

Zomeravondconcert 25-7-2019

Rode draad van dit concert wordt gevormd door de natuur, de wereld en de liefde. De tekst van Schiller in Die Götter Griechenlands past precies bij het thema van dit festival. ‘Schöne Welt wo bist du? Ach, nur in Feenland der Lieder lebt noch deine fabelhafte Spur’.

Robert Holl componeerde in opdracht van het Delft Chamber Music Festival het werk Ex tenebris mundi. Het werk beleeft tijdens het Openingsconcert zijn wereldpremière. Roland Holst – waarop Robert Holl zijn stuk baseerde – keek, net als Schiller, ook naar de natuur. De titel verwijst naar de bundel Ex tenebris mundi uit 1926 met daarin het gelijknamige gedicht. Holl koos echter drie andere gedichten van Roland Holst voor de tekst van deze kleine cyclus van drie liederen: Naroep en Goden en Zangers uit de bundel De wilde Kim, en De donkernde zee uit De belijdenis van de stilte.

Verklärte Nacht is gebaseerd op gedicht Richard Dehmel en gaat over de liefde: ‘Twee mensen gaan door kaal, kil woud; de maan loopt mee, hun blik beschouwt.’ We eindigen het Openingsconcert van 2019 met het stuk waar we in 2018 het Slotconcert eindigden: Verklärte Nacht.

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
Openingsconcert Delft Chamber Music Festival

Concert informatie

Opnamedatum:
donderdag 25 juli 2019

Componisten:

Uitvoerenden:
Oliemans, Thomas / Eckardstein, Severin von / Kogelenberg, Herman van / Thompson, Candida / Dingstee, Ingrid van / Guez, Nimrod / Poucke, Ella van / Kovalev, Georgy / Mijnders, Floris / Zlotnikov, Kyril

Tijdperken:

Locatie:
van der Mandelezaal, Muzeum het Prinsenhof

Luister ook

Mijn favorieten