Chiaroscuro Quartet speelt Mozart en Beethoven

Zomeravondconcert 08-07-2019

 

Mozart - Strijkkwartet nr.16
De meest beknopte, meest geheime, ongetwijfeld en meest abstracte van de zes kwartetten gewijd aan Haydn ... sobere meditatie en stromend optimisme worden innig vermengd gevonden, en dit werk is een van de meest onthullende van Mozart's temperament. Het E Flat Quartet was de derde in deze reeks kwartetten die Mozart opdroeg aan zijn grote vriend en collega, een serie die Mozart meer dan twee jaar nodig had om te schrijven. Dat deze kwartetten Mozart een enorme inspanning kosten, wordt niet alleen onthuld door hun analyse, maar ook door de beroemde inwijdingsbrief aan Haydn, waar ze worden beschreven als de vrucht van lange en pijnlijke arbeid. Mozart presenteert hen als zijn kinderen en vertrouwt hen aan met betrekking tot de sponsoring van zijn oudste.

Beethoven - Srijkkwartet nr.6
De jonge Beethoven is een van de meest ondergewaardeerde componisten. Als je naar de Opus 18-kwartetten luistert vanuit het uitkijkpunt van de Razumovsky-kwartetten, zullen ze Haydnesque en Mozarteaans klinken. Als je echter wat dieper duikt in de muziek, zou het moeilijk zijn om een belangrijke passage uit Opus 18 in een kwartet van Mozart of Haydn te passen. De 30-jarige componist van Opus 18 was een zelfverzekerde jongeman met zijn eigen unieke en groeiende muzikale vocabulaire. Tegelijkertijd was de set van zes kwartetten ongetwijfeld in navolging van zijn illustere voorgangers en het was duidelijk bedoeld als een belangrijke stap in zijn bewust gevormde carrière als componist. De set was opgedragen aan prins Franz Joseph von Lobkowitz, een Weense edelman die iets jonger was dan Beethoven zelf, een genereuze en oprecht muziekminnende beschermheer wiens lijst met opmerkelijke opdrachten alleen werd overschreden door aartshertog Rudolph.

Tijdens het West Cork Chamber Music Festival in Ierland werden deze strijkkwartetten ten gehoore gebracht door het Chiaroscuro Quartet (foto).

Chiaroscuro Quartet speelt Mozart en Beethoven

Concert informatie

Componisten:
Mozart, Wolfgang Amadeus / Beethoven, Ludwig van

Uitvoerenden:
Chiaroscuro Quartet

Tijdperken:
Klassiek

Omroep:
NTR

Dit concert is nog 19 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten