Koorbiënnale: Openingsconcert

Zomeravondconcert 28-06-2019

 

Oude werken, nieuw jasje
De Internationale Koorbiënnale pakt elke editie groots uit met het openingsconcert. In dit jubileumjaar gebeurt dat met liefst drie vooraanstaande ensembles die oud en nieuw met elkaar verenigen. Cappella Amsterdam bijt, onder leiding van dirigent Daniel Reuss, het spits af met werken van Orlando di Lasso (1532-1594), de componist die al tijdens de allereerste Koorbiënnale te horen was.

Meer dan 2000 werken schreef Lassus en hij toont zich met het grootste gemak een meester in elk genre: missen, motetten, chansons, madrigalen, dansen en nog veel meer. Zijn genialiteit, onvoorstelbare energie, ernst vermengd met humor, vroomheid verzacht door luchthartigheid, bijzonder taalgevoel en zijn beheersing van alle muzikale technieken, maakten dat mogelijk. Maar het zijn vooral de motetten, waarin de geniale componist zichzelf overstijgt en een pure schoonheid bereikt die tot in de kleinste details wordt uitgewerkt.

Na de pauze is de beurt aan het Nationaal Gemengd Jeugdkoor, dat bij de vorige Koorbiënnale debuteerde en in recensies lovend ‘een kweekvijver voor getalenteerde jonge zangers’ werd genoemd. Dit jaar laat het ensemble het tijdloze Requiem van Mozart horen. Dat doet het samen met een van de oudste orkesten van Nederland, het Residentie Orkest en vier jonge solisten.

De jonge Britse Gabriella Teychenné dirigeert dit openingsconcert: ‘Wat deze samenwerking zo bijzonder maakt, is dat het orkest het stuk al heel vaak heeft gespeeld terwijl het voor de zangers nieuw is. Dat zorgt voor een frisse benadering. Ik kijk er ontzettend naar uit en wil alles uit elke noot halen.’

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
Koorbiënnale: Openingsconcert

Concert informatie

Opnamedatum:
vrijdag 28 juni 2019

Componisten:

Uitvoerenden:
Nationaal Jeugdkoor / Wolde, Wilma ten / Cappella Amsterdam / Reuss, Daniel / Treurniet, Nikki / Bröcheler, Ingeborg / Linden, Steven van der / Loza, José Coca / Residentie Orkest / Teychenné, Gabriella

Tijdperken:

Locatie:
Philharmonie

Luister ook

Mijn favorieten