Indrukwekkende Beethoven vol emotie door Dudok Kwartet

Avondconcert 05-06-2019

Het Dudok Quartet Amsterdam kiest voor uitersten. Het eerste én een monumentaal laat kwartet van Beethoven staan naast werk van Tristan Keuris.

Dudok Kwartet
Vier sterren kreeg het ‘indrukwekkende’ Dudok Quartet Amsterdam van The Guardian voor hun album Labyrinth. Het Amsterdamse viertal, winnaar van onder meer de Kersjesprijs, heeft een zeer breed repertoire. Ook vandaag kiest het voor uitersten. Het eerste en een heel laat kwartet van Beethoven staan naast werk van Tristan Keuris. Diens Tweede strijkkwartet is van dezelfde leeftijd als de Dudok-leden.

Beethoven
Wat hebben Beethovens Strijkkwartet in F en Strijkkwartet in Bes gemeen? Bijvoorbeeld dat ze grondig herschreven zijn. Het Strijkkwartet in F werd twee jaar na zijn ontstaan compleet verbouwd. ‘Nu heb ik pas geleerd hoe je een kwartet schrijft’, meldde Beethoven aan een bevriend violist. Het Strijkkwartet in Bes werd kort na de première voorzien van een ander slotdeel. De oorspronkelijke 'Grote fuga', inderdaad monumentaal van toon en omvang, groeide uit tot een zelfstandig gewaardeerd werk. Het bijbehorende kwartet ondertussen kreeg een veel lichtere, folkloristisch getinte finale. Beide werken tonen Beethoven op zijn veelzijdigst: van flitsend tot zangerig, van gespierd tot vol emoties. Het Dudok Quartet in twee contrastrijke composities.

 

Bron: concertgebouw.nl

Indrukwekkende Beethoven vol emotie door Dudok Kwartet

Concert informatie

Opnamedatum:
woensdag 05 juni 2019

Componisten:
Beethoven, Ludwig van / Keuris, Tristan

Uitvoerenden:
Dudok Kwartet

Tijdperken:
Klassiek / Moderne muziek

Omroep:
NTR

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw

Dit concert is nog 70 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten