Uit Tsjechië: Martinů en Dvořák

NTR ZaterdagMatinee 24 mei 2019

Voor een Amerikaanse opdrachtgever schreef Bohuslav Martinů een heerlijk vioolconcert. Violist Frank Peter Zimmermann: "Alsof zijn landgenoot Dvořák nog leefde." Een onvergetelijk concert met Dvořáks Achtste symfonie en – eindelijk – een suite naar diens fameuze opera Rusalka.

Frank Peter Zimmermann speelt onbekend topwerk
De Tsjech Bohuslav Martinů groeide op in een kerktoren. Van daaruit bracht hij het tot een internationaal gewaardeerde componist met een onwaarschijnlijk groot oeuvre. Wie door de bomen het bos wil zien vindt daarin meesterwerken. Frank Peter Zimmermann – leerling van Sashko Gawriloff en Herman Krebbers – 'ontdekte' het fijngevoelige, lyrische én dansante Tweede vioolconcert, dat volgens hem klinkt "alsof Dvořák in de twintigste eeuw een vioolconcert zou hebben gecomponeerd."

Dvořáks Achtste symfonie en Rusalka
Uit alles in de Achtste symfonie van Dvořák blijkt diens bewondering voor Johannes Brahms. Misschien zocht de Tsjech het, net als Martinů later, dáárom in de Nieuwe Wereld, waar zijn succesvolle Negende werd geboren. Op die weg had Dvořák gemakkelijk verder kunnen gaan. Maar hij besliste anders. Hij wilde net zo beroemd worden als zijn collega’s Verdi en Wagner. Dus stopte hij met het componeren van symfonieën en wierp zich met nieuwe energie op het schrijven van opera’s. Van zijn drie late opera’s heeft helaas slechts één zich enigszins in het grote repertoire kunnen handhaven: Rusalka. Het prachtwerk schreeuwde al meer dan een eeuw om een suite. Die bede werd verhoord door dirigent Manfred Honeck.

Uit Tsjechië: Martinů en Dvořák

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 25 mei 2019

Componisten:
Dvorák, Antonín / Martinu, Bohuslav

Uitvoerenden:
Rotterdams Philharmonisch Orkest / Honeck, Manfred / Zimmermann, Frank Peter

Tijdperken:
Moderne muziek

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw

Dit concert is nog 70 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten