Pastorale en pianogeweld

NTR ZaterdagMatinee 11-05-2019

Is de natuur in muziek te vangen? Jawel, en, eigenlijk nooit. In elk geval maakt Osmo Vänska Beethovens beroemde natuursymfonie (de ‘Pastorale’) ‘eindelijk begrijpelijk’. En Alexander Gavrylyuk start een Rachmaninov-cyclus.

Saariaho’s winterhemel en Beethovens ‘Pastorale’ symfonie
Dirigent Osmo Vänskä en Beethoven: die combinatie ligt niet op ieders lippen maar doet vele luisteraars en critici onmiddellijk wegdromen. Gramophone rangschikte de opname van alle Beethovensymfonieën met het Minnesota Orchestra onder Vänskä’s leiding bij de beste opnamen ooit. Vooral zijn lezing van de Zesde symfonie was van ongekende schoonheid. “Eindelijk klinkt deze symfonie begrijpelijk”, zo luidde het commentaar. De Fin Vänskä vond in Ciel d’hiver van zijn landgenote Kaija Saariaho een vergelijkbare liefde voor de natuur.

Alexander Gavrylyuk start Rachmaninov-cyclus
Met Rachmaninovs Eerste pianoconcert opent Alexander Gavrylyuk een over verschillende Matineeseizoenen verspreide reeks waarin hij alle werken voor piano en orkest van Rachmaninov zal spelen. The Times was afgelopen zomer tijdens de Londense Proms al onder de indruk van de Rachmaninov van de Oekraïense pianist en noemde hem ‘overrompelend’. En ook Limelight was duidelijk: “Alexander Gavrylyuk is, easily, the most compelling pianist of his generation. As Schumann said of Chopin: ‘Hats off gentlemen, a genius.’”

Pastorale en pianogeweld

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 11 mei 2019

Componisten:
Saariaho, Kaija / Rachmaninov, Sergej / Schumann, Robert / Beethoven, Ludwig van

Uitvoerenden:
Radio Filharmonisch Orkest / Vänskä, Osmo / Gavrylyuk, Alexander

Tijdperken:
Moderne muziek / Romantiek / Klassiek

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw

Dit concert is nog 80 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten