Variaties voor cello en piano (7), WoO.46 in Es gr.t., (7 variaties over "Bei Männern, welche Liebe fühlen" uit "Die Zauberflöte")

Het Zondagochtend Concert 12-05-2019

 

Ludwig van Beethoven staat in de cellowereld zeer hoog aangeschreven, en terecht. Zijn vroege cellosonates opus 5 behoren tot de eerste volwaardige werken in dit genre en met andere werken voor cello en piano werd hij zo mogelijk nóg befaamder. Na zijn opus 5 schreef Beethoven in 1808 een nieuwe sonate, een meesterwerk dat illustratief is voor de composities uit zijn ‘middenperiode’. Zeven jaar later volgden twee verrassende en fascinerende cellosonates. En alsof dat nog niet genoeg was, componeerde hij tussendoor drie stukken waarin hij zijn onvolprezen variatiekunsten botvierde. Daarvoor koos hij thema’s uit Wolfgang Amadeus Mozarts Die Zauberflöte. In 1798 varieerde hij op ‘Ein Mädchen oder
Weibchen’. Drie jaar later ontstonden de Variaties in Es op ‘Bei Männern, welche Liebe fühlen’. De cellist en pianist zijn in
dit werk volwaardige gesprekspartners, zoals in de eerste variatie waarin de cello Papageno vertegenwoordigt en de piano Pamina. Het thema wordt vaak op een vrolijke, humoristische manier verwerkt, maar klinkt misschien wel het fraaist in de karakteristieke, langzame variatie.

Variaties voor cello en piano (7), WoO.46 in Es gr.t., (7 variaties over Bei Männern, welche Liebe fühlen uit Die Zauberflöte)

Concert informatie

Opnamedatum:
zondag 12 mei 2019

Componisten:
Beethoven, Ludwig van / Janacek, Leos / Mendelssohn-Bartholdy, Felix / Chopin, Frédéric

Uitvoerenden:
Viersen, Quirine / Beijer, Thomas

Tijdperken:
Klassiek / Romantiek

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw

Dit concert is nog 80 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten