Meer NPO

L'Orfeo van Monteverdi door de Nederlandse Reisopera

Bekijk de opera hier

Marinierskapel: van Rusland naar Amerika

Het Zondagochtend Concert 26 januari 2020

De Marinierskapel der Koninklijke Marine in een programma met Russische en Amerikaanse werken. Met twee bijzondere solisten: klarinettist Olivier Patey soleert in Rimski-Korsakovs Concertstück voor klarinet en blaasorkest, en u hoort componist Gershwin zelf aan het werk in zijn Rhapsody in Blue. Hoe? Via een pianorol!

Marinierskapel
Onder de noemer Rimsky & Co Originals bracht de Marinierskapel der Koninklijke Marine onlangs een bijzonder album uit. Met solisten van het Concertgebouworkest koos het werken uit Amerika en Rusland. Militair getint, feestelijk en energiek. ‘Een afwisselend spetterend, fonkelend, bruisend en majestueus musiceren dat zijn weerga niet kent’, schreef Opus Klassiek. Vandaag hoort u een aantal van die stukken live. Olivier Patey, eerste klarinettist van het Koninklijk Concertgebouworkest, soleert in Rimski-Korsakovs Concertstück voor klarinet en blaasorkest.

Van Rusland naar Amerika
De Marinierskapel der Koninklijke Marine viert in 2020 zijn 75-jarig bestaan. Deze ochtend brengt het Amerikaanse en Russische fanfares, marsen en ander blaasspektakel. Arjan Tien leidt Prokofjevs Mars in Bes, geschreven voor de fanfare van het Sovjet-leger. Allerhande spetterende Mexicaanse invloeden bepalen Coplands enerverende El Salón México. Glière componeerde zijn Plechtige ouverture bij het twintigjarig jubileum van de Oktoberrevolutie.

Gershwin soleert
Gershwin soleert? Ja, inderdaad! In 1925 nam hij de solopartij van Rhapsody in Blue op, op een pianorol. Deze originele rol komt naar Amsterdam voor het concert met de Marinierskapel. Jan Bouman bedient de pianola in Rhapsody in Blue, Gershwins ode aan het moderne, vrije Amerikaanse leven. Jazzy en wereldwijs.

bron: concertgebouw.nl

Marinierskapel: van Rusland naar Amerika

Concertinformatie

Opnamedatum:
zondag 26 januari 2020

Componisten:
Reinhold Glière, Nikolaj Rimski-Korsakov, Sergej Prokofjev, John Adams, George Gershwin, Aaron Copland, Dmitri Sjostakovitsj

Uitvoerenden:
Jan Bouman (pianola), Olivier Patey (klarinet)

Orkest:
Marinierskapel der Koninklijke Marine

Dirigent:
Arjan Tien

Tijdperken:
Vroeg twintigste eeuw, Midden/laat twintigste eeuw

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten