Jaap van Zweden & Simone Lamsma bij het Concertgebouworkest

Het Zondagmiddagconcert 12 januari 2020

Het Concertgebouworkest werkt samen met drie Nederlandse topmusici. Jaap van Zweden dirigeert Stravinsky’s baanbrekende balletmuziek Le sacre du printemps, een nieuw werk van Martijn Padding en Brittens Vioolconcert met als soliste Simone Lamsma.

Jaap van Zweden
Jaap van Zweden, sinds kort 'music director' van de New York Philharmonic, breekt graag een lans voor Nederlandse componisten. Met het Koninklijk Concertgebouworkest brengt hij de wereldpremière van Martijn Paddings Softly Bouncing, een knipoog naar symfonisch geweld. Vervolgens betreedt opnieuw een Nederlandse topmusicus het podium: Simone Lamsma soleert in het melancholieke Vioolconcert van Britten.

Stravinsky’s Sacre
Met Stravinsky’s opwindende ballet Le sacre du printemps met zijn hoekige, obsessieve ritmes en zijn dissonante samenklanken werd de negentiende-eeuwse Romantiek definitief ten grave gedragen. Na de tumultueuze en rellerige wereldpremière in 1913 begon de Sacre aan een ongekende triomftocht. Die duurt nog altijd voort, want door zijn ongekende inventiviteit blijft Stravinsky’s meeslepende meesterwerk fris klinken.

Bron: concertgebouw.nl
foto: © bert-hulselmans

Jaap van Zweden & Simone Lamsma bij het Concertgebouworkest

Concertinformatie

Opnamedatum:
vrijdag 10 januari 2020

Componisten:
Martijn Padding, Benjamin Britten, Igor Stravinski

Uitvoerder:
Simone Lamsma (viool)

Orkest:
Koninklijk Concertgebouworkest

Dirigent:
Jaap van Zweden

Tijdperk:
Moderne muziek

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten