Naar homepage
Evenement

Slobodeniouk: premières uit Zweden en Denemarken

foto: Marco Borggreve
  1. Evenementenchevron right
  2. Slobodeniouk: premières uit Zweden en Denemarken

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor

Dima Slobodeniouk dirigent
Gijs Leenaars koordirigent

Stefan Dohr hoorn
Ewa Tracz sopraan
Aigul Akhmetshina alt
Kostas Smoriginas bariton

Rehnqvist Silent earth (opdrachtwerk Eduard van Beinum Stichting voor NTR ZaterdagMatinee en Sveriges Radios Symfoniorkester - wereldpremière)
Abrahamsen Hoornconcert (opdrachtwerk Berliner Philharmoniker, NHK Symphony Orchestra Tokyo, Seattle Symphony, Auckland Philharmonic Orchestra en NTR ZaterdagMatinee - Nederlandse première, mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van de Matinee)
Szymanowski Stabat Mater

Slobodeniouk: premières uit Zweden en Denemarken

De Scandinaviërs Hans Abrahamsen en Karin Rehnqvist scheppen ongekende werelden. Dima Slobodeniouk dirigeert twee premières die we al eerder hadden willen horen.

Reiziger in een vreemd land

Van een componist met een verleden als hoornist verwacht je een hoornconcert. Maar Hans Abrahamsens Hoornconcert is geen stuk waarin virtuositeit en lyriek elkaar keurig in balans houden. De hoornist verhoudt zich tot het orkest aanvankelijk als een reiziger tot een vreemd land waarvan hij de taal niet machtig lijkt te zijn. In het tweede deel, ‘stormachtig en onrustig’, hoor je hoe hij ongedurig maar steeds indringender contact probeert te maken. Dat lukt pas in het derde deel, waar de partijen ‘plötzlich freundlich fließend’ met elkaar beginnen te communiceren. Door de geraffineerde transformatie van gespeelde verstrooidheid naar intense concentratie is het stuk met niets te vergelijken. Solist is Stefan Dohr, solohoornist van de Berliner Philharmoniker, die het stuk in januari 2020 in Berlijn ten doop hield.

De wereld na de catastrofe

Voorafgaand dirigeert Dima Slobodeniouk de (eveneens wegens corona) uitgestelde wereldpremière van Karin Rehnqvists Silent Earth voor koor en orkest op teksten van Kerstin Perski, een visioen van de wereld na de klimaatcatastrofe; daarna het wonderschone, bijna onwereldlijk-mooie Stabat Mater (1926) van de Pool Karol Szymanowski.Datum:

zaterdag 29 januari 2022 14:15 - zaterdag 29 januari 2022 16:30

Locatie:

Concertgebouw Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie