Meer NPO

NPO Radio 4 presenteert: Het Zomeravondconcert

Bekijk de programmering

Lang Lang speelt Beethoven

Zondagmiddagconcert 19 juli 2020

Pianist en wereldster Lang Lang soleert bij het Concertgebouworkest in Beethovens Tweede pianoconcert. Ook klinken Brahms' Vierde symfonie en het Vorspiel uit Wagners opera Tannhäuser, dat alles onder de bezielende leiding van de Estse maestro Paavo Järvi.

Lang Lang
De Chinese pianist Lang Lang, te gast bij het Koninklijk Concertgebouworkest, is een fenomeen. Zijn spel is verbijsterend en met zijn charisma bereikt hij een breed publiek. Geen wonder dat zoveel jongeren en popliefhebbers tot zijn fans behoren. Bij hem wordt zelfs een minder bekend pianoconcert van de grote Beethoven iets memorabels. "Beethoven is een componist die passie en warmte heeft uitgeschreven in zijn partituren," aldus Lang Lang, "je moet verlangen uiten als je deze muziek speelt. Tegelijkertijd is het zaak dat je enorm nauwkeurig bent, hij is heel precies geweest in zijn notatie. Die balans tussen precisie en emotie is zeer delicaat."

Brahms en Wagner
Johannes Brahms had zoveel respect voor Beethoven dat hij zelf geen symfonieën durfde te schrijven. Uiteindelijk schreef hij er vier. De Vierde symfonie wordt wel beschouwd als het hoogtepunt van zijn oeuvre en een staalkaart van zijn symfonische kunnen. De hoekdelen bevatten zoveel ideeën dat ze bijna op zichzelf staande symfonieën zijn. Het werk bevat diverse knipogen naar Brahms’ grote idool Beethoven en de finale is een ode aan Bach. Het concert wordt geopend met het 'Vorspiel' uit Wagners opera Tannhäuser, over liefdesperikelen tijdens een middeleeuws zangtoernooi.

Lang Lang speelt Beethoven

Concertinformatie

Opnamedatum:
vrijdag 08 november 2019

Componisten:
Richard Wagner, Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms

Uitvoerder :
Lang Lang (piano)

Orkest:
Koninklijk Concertgebouworkest

Dirigent :
Paavo Järvi

Tijdperken:
Romantiek, Klassiek

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten