Liza Ferschtman speelt Prokofjevs Vioolconcert

Violiste Liza Ferschtman speelt op het scherpst van de snede, in Prokofjevs Vioolconcert nr. 2. Na de wervelende finale is de beurt aan Sibelius. Dirigent Per-Otto Johansson tekent voor zijn Zwaan van Tuonela en Karelia Suite. Muziekcentrum Enschede en De Vereeniging in Nijmegen kunnen zich opmaken voor een programma vol melancholie, weemoed en grote muzikaliteit.

‘De violiste doet wat ze als de beste kan: met grote muzikaliteit kleuren schilderen, beelden oproepen en verhalen vertellen.’ Beter kun je Liza Ferschtman niet omschrijven als in deze NRC recensie van de cd die ze nog niet zo lang geleden met Het Gelders Orkest maakte. Het was een hoogtepunt in de lange samenwerking die orkest en soliste in de afgelopen jaren hebben opgebouwd. En schilderen kan ze op het scherpst van de snede in Prokofjevs Vioolconcert nr. 2. Dat begint al meteen met de melancholieke solo van de eerste maten. Het krijgt zijn climax in de wervelende finale met hier en daar Spaanse trekjes. Wat wil je ook van een componist die het werk in Madrid ten doop hield en zelfs met een Spaanse schone getrouwd was.

Finse taferelen

Geef het schilderspalet vervolgens aan Sibelius, onder de bekwame handen van dirigent Per-Otto Johansson, en je krijgt heel andere taferelen. Sibelius tekent zijn geliefde land in talloze schakeringen. In de Zwaan van Tuonela verbeeldt hij een episode uit het Finse volksepos Kalevala. In de Karelia Suite, een onstuimige compositie uit zijn jonge jaren, voert hij ons naar het Finse Karelië in vroeger tijden. In heldere, soms felle tinten schildert hij een prachtig drieluik met een statige processie, een weemoedig zingende minstreel en een opgetogen mars.

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
Liza Ferschtman speelt Prokofjevs Vioolconcert

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 19 oktober 2019

Componist:

Tijdperk:

Locatie:
De Vereeniging, Nijmegen

Luister ook

Mijn favorieten