Meer NPO

L'Orfeo van Monteverdi door de Nederlandse Reisopera

Bekijk de opera hier

Valery Gergiev dirigeert Sjostakovitsj' monumentale Vierde symfonie

Zondagmiddagconcert 6-10-2019

Valery Gergiev leidt het Concertgebouworkest in de monumentale Vierde symfonie van Sjostakovitsj. Het Franse cellofenomeen Victor Julien-Laferrière debuteert met Dutilleux’ mysterieuze celloconcert Tout un monde lointain....

Sjostakovitsj’ Vierde symfonie
Dmitri Sjostakovitsj zag om zich heen hoe de dictatuur van Stalin steeds meer slachtoffers vergde. Zijn Vierde symfonie werd een bittere en vurige aanklacht – en dat voor een gigantische orkestbezetting. Omdat de repetities desastreus verliepen en Sjostakovitsj ondertussen zwaar onder vuur lag bij de Sovjet-officials, zag hij zich genoodzaakt het werk terug te trekken. Pas na 25 jaar ging de monumentale Vierde symfonie alsnog in première. De muziek klinkt nog altijd actueel en urgent, de schreeuw om vrijheid is universeel.

Celloconcert Dutilleux
De jonge Franse cellist Victor Julien-Laferrière, in 2017 winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel, heeft een grote toekomst voor zich. Hij debuteert bij het Koninklijk Concertgebouworkest met Dutilleux’ mysterieuze en poëtische Tout un monde lointain… Met de vooraanstaande Franse componist Henri Dutilleux (1916-2013) heeft het Concertgebouworkest gedurende een halve eeuw veel en intensief samengewerkt. Tout un monde lointain…, geschreven voor de legendarische Mstislav Rostropovitsj, wordt beschouwd als een van de belangrijkste celloconcerten van de twintigste eeuw.

Bron: concertgebouw.nl

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
Valery Gergiev dirigeert Sjostakovitsj monumentale Vierde symfonie

Concertinformatie

Opnamedatum:
donderdag 03 oktober 2019

Componist:

Uitvoerder:
Victor Julien-Laferrière (cello)

Tijdperk:

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten