Concert

Ligeti en Feldman

foto: SWR Vokalensemble, Klaus Mellenthin
  1. Concertenchevron right
  2. Ligeti en Feldman

Intense koormuziek van twee modernistische reuzen door SWR Vokalensmble o.l.v. Bas Wiegers met Geneviève Strosser, Markus Stange en Dominique Vleeshouwers.

Ligeti en Feldman

Opnamedatum

donderdag 30 maart 2023

Omroep

NTR

Componisten

Gyorgy Ligeti, Orlandus Lassus, Morton Feldman

Uitvoerenden

Geneviève Strosser (altviool), Markus Stange (celesta), Dominique Vleeshouwers (percussie), Bas Wiegers (Dirigent)

Ensembles

SWR Vokalensemble Stuttgart

Tijdperken

Renaissance, Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Het SWR Vokalensemble, een van de topkoren van Europa, plaatst twee modernistische reuzen naast elkaar. Ze waren tegenpolen, Morton Feldman en György Ligeti. De uitbundige Feldman schreef verstilde, haast mystieke muziek. De gereserveerde Ligeti componeerde juist exuberante klankwerelden. Maar beiden raken met hun intense koormuziek recht in het hart. Datzelfde geldt voor renaissancecomponist Orlando di Lasso. De meesterlijke madrigalencyclus Lagrime di San Pietro is diens zwanenzang.

Rothko Chapel voor koor, altviool, celesta en slagwerk is een eerbetoon van Feldman aan kunstenaar Mark Rothko, met wie hij goed bevriend was. Het werk is vernoemd naar de kapel in Houston waar donkergekleurde werken van Rothko hangen. Zoals de ogenschijnlijk monochrome schilderijen de bezoeker omringen, zo trekt Feldmans muziek de luisteraar een wereld van stilte en contemplatie in. Ligeti’s Drei Phantasien nach Hölderlin voor zestienstemmig koor zijn juist emotioneel geladen liederen: door Ligeti’s complexe compositietechniek niet of nauwelijks te verstaan, maar onweerstaanbaar.


Bron: Muziekgebouw.nl

Ster advertentie
Ster advertentie