Meer NPO

60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Napolitaanse liederen door La Capella Reial de Catalunya

Zomeravondconcert, 31 augustus 2020

In de geschiedenis van Napels spelen Aragón en Spanje een hoofdrol. In 1442 won Alfonso V ‘De Grootmoedige’ het koninkrijk op de Anjou en realiseerde daarmee voor even de hereniging met Sicilië. Zijn zoon Ferrante voerde bijna 40 jaar lang het bewind en maakte Napels tot een centrum van de renaissancekunst. Na een kortstondig Frans intermezzo bleef de macht meer dan twee eeuwen lang in handen van de Spaanse kroon.

Voor Jordi Savall is de muziek uit deze periode – chansons, villancico’s en villanesca’s – vertrouwd terrein. In de jaren zeventig was dit cancionero-repertoire het eerste wat hij met zijn net gestichte Hespèrion boven water haalde. En daar keert hij tijdens dit concert naar terug met anonieme liederen uit het Cancionero de Montecassino en andere manuscripten, en met composities van Willaert, Gombert, Ortiz en De Cabezón.

Napolitaanse liederen door La Capella Reial de Catalunya

Concertinformatie

Opnamedatum:
dinsdag 27 augustus 2019

Componisten:
anoniem, Johannes Cornago, Hayne van Ghizeghem, Carlo Verardi, Diego Ortiz, Pedro Guerrero, Antonio de Cabezón, Nicolas Gombert, Adrian Willaert, Francisco de la Torre, Antonio Valente, Alonso, Luys de Milán, Juan del Enzina, Giovanni da Nola, Bartomeu Carceres

Uitvoerder :
La Cappella Reial de Catalunya

Orkest:
Hespèrion XXI

Dirigent :
Jordi Savall

Tijdperken:
Renaissance, Oude muziek, Barok, Vroeg barok

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
TivoliVredenburg, Utrecht

Luister ook

Mijn favorieten