Avondconcert, dinsdag 19 mei 2020

Internationaal Lied Festival Zeist: La bonne chanson
Romantische liederen met teksten van Verlaine en Goethe gezongen door sopraan Lennek Ruiten (foto) met begeleiding van Thom Janssen aan de piano.

Wat Goethe over de zetting van Schubert dacht zullen we nooit weten, en het zal zelfs een raadsel blijven of Goethe de bundel liederen van Schubert ooit heeft ontvangen, want hij stuurde nooit enige vorm van antwoord terug. Schuberts Mignon is een onschuldig meisje, met weinig psychologische complexiteit.

Vele anderen deden een poging, zoals Fanny Mendelssohn, Ignaz Moscheles, en Spontini in een Franse versie. Franz Liszt schildert een psychologisch portret van Mignon, en in zijn melodramatische lied klinken de harmonieën instabiel. Ook Schumann, die Dresden was ontvlucht, probeerde in 1849 de onrustige ziel van Mignon te verklanken. In het dwalende  karakter van het voorspel treft hij de essentie wonderwel. De Franse versies benadrukken voornamelijk de nostalgie, en niet de psychologische kwaliteiten van het origineel. Ambroise Thomas schreef in 1866 de opera Mignon, die veel succes had, en Henri Duparc componeerde zijn Romance de Mignon.

La bonne chanson

Concertinformatie

Opnamedatum:
woensdag 22 mei 2019

Componisten:
Gabriel Fauré, Hugo Wolf, Claude Debussy, Francis Poulenc

Uitvoerenden:
Lenneke Ruiten (sopraan), Thom Janssen (piano)

Tijdperken:
Romantisch, Romantiek, Moderne muziek

Omroep:
NTR

Locatie:
Kerk van de Evangelische Broedergemeente, Zeist

Luister ook

Mijn favorieten