Anja Bihlmaier dirigeert het Residentie Orkest

Avondconcert 19-11-2018

Het Residentie Orkest in Den Haag heeft de Duitse dirigent Anja Bihlmaier (1978) benoemd tot nieuwe chef-dirigent. Ze treedt in de zomer van 2021 aan en is de opvolgster van Nicholas Collon, die na vijf jaar samenwerking met het orkest in Den Haag chef wordt van het Finnish Radio Symphony Orchestra. In november 2018 stond ze al voor het Residentie Orkest tijdens dit concert met een Amerikaans georiënteerd programma.

Optimisme uit de nieuwe wereld

Een concert zoals de honderd jaar geleden geboren Leonard Bernstein het had kunnen uitvoeren: een opening van eigen hand gevolgd door twee werken die feilloos refereren aan de normen en waarden van de Verenigde Staten.

Leonard Bernstein in Scheveningen

In 2018 was het honderd jaar geleden dat de Amerikaanse dirigent en componist Leonard Bernstein werd geboren. In onze rijke geschiedenis neemt hij een bijzondere plaats in. Net na de Tweede Wereldoorlog werd mede door het Residentie Orkest het eerste Holland Festival georganiseerd in Den Haag en Scheveningen. Daar was in 1947 ook de pas 29-jarige Leonard Bernstein die zijn Europese dirigeerdebuut bij ons maakte. In het Kurhaus maakte Bernstein zich onsterfelijk door iedere morgen voor aanvang van de repetitie een haring te eten. Uiteraard op Haagse wijze, bij de staart, zoals hij had gezien bij de haringstalletjes.

Het eerste concert kent nog een anekdote, een sensationele zelfs! Eigenlijk zou de wereldberoemde violist Nathan Milstein komen soleren. Door een Franse spoorwegstaking en Milsteins weigering om te vliegen, was er echter geen solist. Bernstein had onmiddellijk een oplossing. Zonder een enkele repetitie speelde hij al dirigerend vanachter de vleugel het Pianoconcert in G van Ravel. Een stunt van jewelste. Ook voor het orkest uiteraard!

Dvořák en Barber

Bernstein dirigeerde ook werk van eigen hand, zoals delen uit zijn eigen musical On the town. Op 9 november 2018 is het de jonge dirigente Anja Bihlmaier die deze muziek tot leven brengt samen met twee andere werken van Amerikaanse bodem: Barbers weinig gehoorde Vioolconcert en de wereldberoemde, op Amerika geïnspireerde Negende symfonie van Dvořák.

Bron: Residentie Orkest

Anja Bihlmaier dirigeert het Residentie Orkest

Concert informatie

Opnamedatum:
vrijdag 09 november 2018

Componisten:
Rostovteva, Maria / Bernstein, Leonard / Barber, Samuel / Bach, Johann Sebastian / Dvorák, Antonín

Uitvoerenden:
Residentie Orkest / Bihlmaier, Anja / Sitkovetsky, Alexander

Tijdperken:
Moderne muziek / Barok

Omroep:
NTR

Locatie:
Zuiderstrandtheater

Dit concert is nog 23 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten