HET KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST SPEELT TSJAIKOVSKI’S VIJFDE SYMFONIE

Het Zondagmiddagconcert 28-4-2019

De Russische dirigent Dima Slobodeniouk (foto) debuteert bij het Koninklijk Concertgebouworkest met Tsjaikovski’s Vijfde symfonie. Luister naar de prachtige hoornsolo in het tweede deel, die werd geplagieerd in Frank Sinatra’s Moon Love.

Tsjaikovski’s Vijfde symfonie
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski componeerde zijn Vijfde symfonie in 1888. Eeuwig geplaagd door twijfel, noemde hij zijn Vijfde symfonie na de door hem zelf gedirigeerde première in St. Petersburg een ‘mislukking’. Maar uiteindelijk was Tsjaikovski er toch best tevreden mee. Een rijkdom aan melodieën en een kleurrijke orkestratie vormen de sterkste punten. Luister bijvoorbeeld naar die prachtige hoornsolo in het tweede deel, die niet voor niets later werd geplagieerd in Frank Sinatra’s Moon Love.

Dima Slobodeniouk debuteert
De Rus Dima Slobodeniouk, die het Concertgebouworkest voor het eerst dirigeert, laat Tsjaikovski’s Vijfde symfonie voorafgaan door Ravels Le tombeau de Couperin en het Tubaconcert van Ralph Vaughan Williams. In 1976 voerden het Concertgebouworkest en zijn toenmalige tubaïst Donald Blakeslee Vaughan Williams’ Tubaconcert voor het eerst uit. Ditmaal is de solistische eer aan de huidige solotubaïst van het Concertgebouworkest, Perry Hoogendijk. Het is een uitgelezen mogelijkheid om te horen wat de tuba als solo-instrument allemaal in zijn mars heeft.

Bron: concertgebouw.nl

HET KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST SPEELT TSJAIKOVSKI’S VIJFDE SYMFONIE

Concert informatie

Opnamedatum:
zondag 28 april 2019

Componisten:
Ravel, Maurice / Vaughan Williams, Ralph / Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj

Uitvoerenden:
Koninklijk Concertgebouworkest / Slobodeniouk, Dima / Hoogendijk, Perry

Tijdperken:
Moderne muziek / Romantiek

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
Concertgebouw

Dit concert is nog 66 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten